Ihmisen sikiö kuuden, kahdeksan ja 9,5:n raskausviikon kohdalla. Kuva: Bernadette de Bakker Academic Medical Center Amsterdam
Ihmisen sikiö kuuden, kahdeksan ja 9,5:n raskausviikon kohdalla. Kuva: Bernadette de Bakker Academic Medical Center Amsterdam

Tutkijat päivittivät ikivanhat tiedot ihmisalkion kehityksestä ja muodostivat niistä digitaalisen kartan.

Ihmisen varhaiskehitystä kuvaavat oppikirjat nojaavat usein jopa sata vuotta vanhoihin piirroksiin. Nyt hollantilaistutkijat päivittivät tiedot ja toivat ne samalla tälle vuosituhannelle.

He rakensivat digitaalisen kartaston, jossa alkion vaiheita voi tarkastella kolmiulotteisina kuvina.

Amsterdamissa sijaitsevan Amc-sairaalan tutkijaryhmä analysoi lähes 15 000 kudosnäytettä ihmisalkioista yhdysvaltalaisen Carnegie-instituutin kokoelmasta. Ne kattoivat ihmislapsen kahdeksan ensimmäistä kehitysviikkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmä tunnisti jokaisesta näytteestä jopa 150 elintä ja rakennetta ja kirjasi niissä tapahtuneet muutokset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin selvisi, että ihmisalkion kehityksessä on joitakin eroavaisuuksia verrattuna esimerkiksi hiiren ja kanan alkioihin, joita usein käytetään alkionkehityksen malleina.

Kartaston julkaisi Science. Sitä voi tutkia myös täällä.

Vierailija

Olen suhtautunut suurin varauksin ihmisruumiin leikkelyyn ja tutkimiseen tähän asti. Näyttää siltä, että joudun kuitenkin hylkäämään asenteeni ja hyväksymään sen, että aivoja, alkioita ja sikiöitä yms. tutkitaan erityisen tehokkaasti tulevaisuudessa.

Siihen vaikuttaa kaksi tekijää. Krematorioiden ja polttohautausten yleistyminen. Mitä sen on väliä tutkitaanko kuollut ruumis leikkelypöydällä vai palaako se tuhkaksi krematoriossa?

Toinen vaikuttava seikka on koraanin kylmäverinen ennakkoilmoitus, että ihminen tullaan luomaan useista eri kehitysvaiheista esim. siemennesteestä, hyytyneestä verestä ja alkiosta. Näyttää siltä, että kaikki vallat ja voimat ovat valmiit tutkimaan ihmisruumiin salat perin pohjin aivan alkiosta vanhuuteen asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla