Monen nenä menee mutkalle, kun lautaselle lapataan kasa paistettuja silakoita. Nyt tiedetään miksi. Tarja Aro osoittaa viime perjantaina tarkastetussa väitöstut...

Monen nenä menee mutkalle, kun lautaselle lapataan kasa paistettuja silakoita. Nyt tiedetään miksi. Tarja Aro osoittaa viime perjantaina tarkastetussa väitöstutkimuksessaan, että silakassa on yli 50 aromiyhdistettä. Suurin osa niistä piilottelee kalan rasvassa. Yhdisteet aiheuttavat yhdessä voimakkaan tuoksun, joka ei katoa edes paistettaessa, vaan voimistuu säilytyksen aikana. Aromiaineet eristettiin ja tunnistettiin sekä raa'asta että paistetusta silakasta.

VTT:n bio-ja elintarviketekniikan tutkijat luokittelivat muutama vuosi sitten suomalaisen ruokapöydän suosituimpien kalojen haju- ja makuprofiilit. Silakan hajua kuvailtiin raakana selvästi metallimaiseksi ja raikkaaksi, kypsänä kalaöljymäiseksi ja metallimaiseksi. Kypsennettynä silakka erottui edelleen voimakkaasti metallimaisella hajullaan ja muista kaloista poikkeavalla maullaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla