Kuvapörssi
Kuvapörssi

Kone silmässä kuulostaa hurjalta, mutta se voi palauttaa näön.

Insinööri Laxman Saggere Illinoisin yliopistosta rakentaa paraikaa silmään istutettavaa laitetta, jonka on tarkoitus korvata verkkokalvon soluja sokeutuneessa silmässä.

Terveet sauva- ja tappisolut lähettävät valosta tietoa välittäjäaineen avulla hermosoluihin, jotka puolestaan välittävät signaalit eteenpäin aivojen hahmotettavaksi. Saggeren suunnittelema verkkokalvoistute toimii samoin: sen pienet pumput reagoivat valoon ja tirskauttavat välittäjäainetta hermosoluille.

Silmäistutteen vaativin osa, aurinkoenergialla toimiva herkkä "valopumppu", on nyt valmis. Prototyyppi on 1,5 millimetrin läpimittainen ja 15 mikrometriä paksu taipuisa piikiekko, johon on kytketty piskuinen aurinkokenno. Kiekon päällä on kerros materiaalia, joka reagoi valosta kennoon syntyvään jännitteeseen ja painuu. Tämä taas purskauttaa välittäjäainetta minikokoisesta tankista, joka kiinnitetään kiekon alapintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saggere uskoo, että kun istutteeseen asennetaan monta tällaista pientä valotunnistinpumppua, ne kykenevät poimimaan verkkokalvolle heijastuvan kuvan yksityiskohtia ja välittämään "pikseleitä" aivoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudenlaisesta silmäistutteesta kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla