Fiksu vaikutelma sai tukea geenitutkimuksesta. Kuva: Nick Hillier / Wikimedia Commons
Fiksu vaikutelma sai tukea geenitutkimuksesta. Kuva: Nick Hillier / Wikimedia Commons

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

Silmälaseja käyttävät voivat todellakin olla keskimääräistä fiksumpia. Siihen viittaa uusi Nature Communications -lehdessä julkaistu tutkimus.

Yhteys löytyy geeneistä. Edinburghin yliopiston tutkijat seuloivat yli 300 000 britin perimätietoa. He etsivät geenien yhteyttä erilaisiin ominaisuuksiin kuten älykkyyteen, reaktioaikaan ja terveydellisiin muuttujiin, kuten verenpaineeseen, heikentyneeseen näköön ja pitkäikäisyyteen.

Tutkijat havaitsivat, että sellaisilla ihmisillä, joilla on korkeampaa älykkyyttä ennustavat geenit, on myös 30 prosenttia todennäköisempää joutua käyttämään silmälaseja.

Eri ominaisuuksiin vaikuttavat geenit menevät siis osittain päällekkäin ja liittyvät toisiinsa, ja jostain syystä samat geenit, jotka saattavat lisätä älliä, voivat myös ennustaa huonompaa näkökykyä.

Korkeampi älykkyys ennustaa myös terveempää elämää. Älykkäämmät ihmiset näyttävät kärsivän harvemmin esimerkiksi korkeasta verenpaineesta tai keuhkosyövästä ja elävät myös pidempään. Keuhkosyöpäyhteys selittyy luultavimmin sillä, että koulutetut ihmiset tupakoivat tyypillisesti vähemmän kuin muut.

Kaikkiaan tutkijat löysivät 42 lokusta eli geenin sijaintipaikkaa kromosomissa, jotka ovat yhteydessä ihmisen reaktionopeuteen.

Vain kaksi näistä tunnettiin aiemmin, tutkijat kirjoittavat. Yleisiin älyllisiin toimintoihin vaikuttavia lokuksia löytyi 148, ja 58 näistä on ennen tuntemattomia. Samoin löydettiin muita, erilaisia älykkyyteen ja reaktionopeuteen vaikuttavia geenipohjaisia yhteyksiä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että geenit määrittävät ihmisen älykkyyttä vain osittain. Kaksostutkimusten perusteella näyttää siltä, että geenien osuus älykkyydestä olisi noin puolet, ja toinen puolisko määrittyisi erilaisista ympäristötekijöistä.

Älykkyyteen vaikuttavia geenejä on kuitenkin löydetty toistaiseksi vain murto-osa tästä. Vaikka tällaisia geenejä tunnetaan, ei kenenkään ihmisen perimästä voida lukea, kuinka älykäs hän on. Voidaan vain katsoa erilaisia todennäköisyyksiä.

Käyttäjä4726
Seuraa 
Viestejä78
Liittynyt6.9.2017

Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

jussipussi kirjoitti: Tokilogi kirjoitti: Ab Surd Oy kirjoitti: Vanha kansa usein on kommentoinut silmälaseista siihen tapaan, että "on fiksun näköinen". Niin tai toi on fiksumpi ku miltä se näyttää. Monet lukevat kirjaa erittäin läheltä, mikä voi muokata silmän muotoa, kun silmä tarkentaa lähelle jatkuvasti. Silmälaseja tarvitaan yleensä siksi koska silmän muoto ei ole oikea, mistä aiheutuu liki- tai kaukonäköä. Tällä hetkellä tutkimukset vihjaa että ulkovalon vähäisyyys on ehkä selittvänä...
Lue kommentti

Suurtutkimuksessa tarkasteltiin kokonaisia tyttöikäluokkia, joista noin puolet otti rokotteen ja puolet ei.

Papilloomavirusta ja sen aiheuttamia syöpiä ehkäisevä hpv-rokote ei ole lisännyt rokotettujen suomalaisten tyttöjen riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin ja erilaisiin arvoituksellisiin oireyhtymiin. Tämä havaittiin suomalaisessa suurtutkimuksessa, joka julkaistiin Vaccine-lehdessä.

Hpv-rokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan vuoden 2013 lopussa. Tutkimuksessa olivat mukana kaikki tytöt, joilla oli mahdollisuus saada rokote rokotusohjelman puitteissa vuosina 2013–2016. Heitä oli kaikkiaan 240 605.

Näistä tytöistä rokotteen otti hiukan yli puolet, 56 prosenttia. Tutkimuksessa vertailtiin rokottamattomien ja rokotettujen sairastamista kansallisten hoitoilmoitusrekisterien perusteella.

Kävi ilmi, että rokotuksen 11–15-vuotiaana saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempi riski sairastua kuin saman ikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

”Tutkimuksessa tarkasteltiin riskisuhdetta 38 taudin osalta. Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Nohynek oli yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tarkastelussa olivat esimerkiksi monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä, krooninen väsymysoireyhtymä sekä tyypin 1 diabetes.

Epäilyt ovat Nohynekin mukaan perustuneet ajalliseen yhteyteen eli siihen, että lapsi on sairastunut rokotteen ottamisen jälkeen.

Ryhmä suomalaisia vanhempia on arvellut, että heidän lapsensa ovat sairastuneet rokotuksen takia. Sairastuminen rokotuksen jälkeen ei kuitenkaan vielä tarkoita, että rokotus on sairastumisen syy.

Yhteyden todentamiseksi rokotettujen sairastuvuutta täytyy verrata rokottamattomiin. Näin tutkimuksessa tehtiin, eikä merkitsevästi kohonnutta riskiä mihinkään sairauteen löytynyt.

”Vastaavia tuloksia on saatu Norjassa ja Tanskassa. Tämä on yksi näyttö lisää siitä, että hpv-rokotus on turvallinen”, Nohynek arvioi.

Rokotus hpv-virusta vastaan suojaa kohdunkaulan syövältä, koska kohdunkaulan syöpä saa alkunsa virusinfektiosta. Sitä aiheuttava papilloomavirus tarttuu herkästi seksissä. Kondomikaan ei siltä täysin suojaa.

Viime vuosina on selvinnyt, että hpv-infektio on yhteydessä myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin. Yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan hpv:stä johtuvat syövät ovat lähes yhtä yleisiä molemmilla sukupuolilla.

Tulevaisuudessa hpv-rokote saatetaan antaa koulussa maksutta myös pojille. THL:n työryhmä vertailee parhaillaan poikien rokottamisen kustannuksia ja hyötyjä.

Luonnossa elävät maitovalaat saavat syöpiä ihmisen mereen päästämistä ympäristömyrkyistä. Kuvan yksilöt uivat akvaariossa. Kuva: Wikimedia Commons
Luonnossa elävät maitovalaat saavat syöpiä ihmisen mereen päästämistä ympäristömyrkyistä. Kuvan yksilöt uivat akvaariossa. Kuva: Wikimedia Commons

Meriin kulkeutuvat kemikaalit ovat lisänneet syöpiä esimerkiksi maitovalailla ja merileijonilla. Mikromuovitkin saattavat olla syöpävaarallisia eläimille.

Joskus sanotaan, että ihminen on maapallon syöpä. Asia saattaa olla kirjaimellisesti näin, pohtii ryhmä tutkijoita Nature Ecology & Evolution -lehdessä hiljattain ilmestyneessä artikkelissa.

Kyse on siitä, että ihmisen toiminta ja planeetan saastuminen aiheuttavat syöpää myös muille eläimille kuin meille itsellemme. Tiettyjen kemikaalien päätyminen meriin on yhdistetty syöpien lisääntymiseen joillain eläinlajeilla.

Kun ihminen rouhii luonnon ekosysteemejä sirpaleiksi, geneettinen monimuotoisuus vähenee, mikä sekin voi johtaa haitallisten mutaatioiden ja kasvainten yleistymiseen. Mekanismeja on monia.

”Ihmiset voidaan määritellä syöpää aiheuttavaksi lajiksi tai tekijäksi. Muokkaamme ympäristöä tavalla, joka aiheuttaa syöpää villieläimissä”, syövän evoluutiota tutkivan biologin Frédéric Thomasin johtama ryhmä kirjoittaa.

Ryhmä kokoaa katsauksenomaisessa artikkelissa yhteen tutkimustietoa siitä, millä tavoin ihmisen toiminta on johtanut syöpien yleistymiseen villieläimillä. Näkökulma on tuore, sillä luonnossa elävien eläinten syöpiä on tutkittu erittäin vähän.

Pahasti saastuneen St. Lawrence -joen suulla Kanadassa elävillä maitovalailla on todettu huomattavan paljon syöpiä. Jo vuosituhannen alussa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että tutkituista aikuisista maitovalaista lähes kolmasosa kärsi jonkinlaisesta syöpäkasvaimesta.

Yleisin syöpä valailla oli suoliston adenokarsinooma. Maitovalaiden elinympäristöä saastuttavat muun muassa alumiinisulattamoilta vuotavat myrkyt.

Kalifornianmerileijonilla puolestaan esiintyy syöpää, joka on yhdistetty klooripohjaisten torjunta-aineiden käyttöön. Tšernobylin ydinonnettomuuden jäljiltä havaittiin, että ulkoiset kasvaimet eräissä linnuissa yleistyivät todennäköisesti lisääntyneen taustasäteilyn seurauksena.

Muovisaaste voi kaiken muun pahan lisäksi johtaa syöpäkasvainten kehittymiseen sille altistuneilla eläimillä, tutkijat kirjoittavat. Luontoon päätyvässä muovijätteessä on erilaisia kemikaaleja, jotka voisivat riittävän suurissa määrissä altistaa eläimiä syövälle. Toki muovijäte ja mikromuovit ovat luonnolle valtava ongelma muutenkin.

Aihetta on tutkittu niukalti ehkä siksikin, että villieläinten kasvaimet tuntuvat melko pieneltä asialta, kun ilmasto lämpenee ennätystahtia ja lajeja katoaa planeetalta nopeammin kuin koskaan ennen. Syöpäsairaudet ovat silti yksi monista tekijöistä, jotka voivat rampauttaa eläinpopulaatioiden hyvinvointia ja heikentää niiden toipumiskykyä kriiseistä.

”Villieläinten syöpäkasvaimet ovat täysin unohdettu tutkimusala, ja haluamme herätellä tutkimusta tästä aiheesta”, kertoo evoluutiobiologi Mathieu Giraudeau Arizonan osavaltionyliopistosta tiedotteessa.

Syövän kehitys on monen tekijän summa. Yksi riskitekijä on geneettisen monimuotoisuuden romahtaminen, kun ahtaalle ajetut eläinpopulaatiot pienenevät. Samalla eläimistä voi tulla herkempiä tauteja ja syöpää aiheuttaville tekijöille, joita ne elinympäristössään kohtaavat.

Jopa niinkin kaukaa haetulta tuntuva asia kuin valosaaste saattaa altistaa eläimiä syövälle. Jatkuvasti valaistuilla alueilla elävien eläinten melatoniinin ja muiden hormonien tuotannon häiriintyminen voi periaatteessa johtaa jopa syöpien kehitykseen samalla tavoin kuin ihmisilläkin. Yöaikainen valoaltistus etenkin vuorotyötä tekevillä naisilla on yhdistetty kohonneeseen rintasyöpäriskiin.