Kuva: <span class="photographer">GSAB/Stewart/Allen</span>
Kuva: GSAB/Stewart/Allen

Silverpitin kuuluisa kraatteri saattoi brittitutkijoiden mukaan syntyä asteroidin iskusta.

Silverpitin kuuluisa kraatteri saattoi brittitutkijoiden mukaan syntyä asteroidin iskusta. Tieto perustuu kraatterista on julkaistuun uuteen kolmiulotteiseen karttaan. Sen julkaisseiden tutkijoiden mielestä kraatteri syntyi, kun seitsemän miljoonan tonnin ja 120 metrin läpimittainen asteroidi syöksyi paikkaan 60 – 65 miljoonaan vuotta sitten.

Silverpit sijaitsee usean sadan metrin syvyydessä Pohjanmeressä, noin 130 kilometriä Yorkshiren rannikolta. Kilometrin paksuisen kivikerroksen alla ”uinuva” kraatteri löytyi vuonna 2002, kun tutkijat Simon Stewart ja Phil Allen analysoivat öljy-yhtiöiden tekemiä seismisiä mittauksia. Uusi kartta on samojen tutkijoiden työtä.

Kraatterin sisin rengas on noin kolmikilometrinen. Sen keskellä on törmäyskraattereille ominainen kohouma, joka on 300 metrin korkuinen. Kraatteri jatkuu samankeskeisinä rinkeinä 10 kilometriä sen keskustasta. "Tämä on 99 prosentin todennäköisyydellä törmäyskraatteri”, sanoo Phil Allen BBC:n verkkosivuilla .

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Epäilijät pitävät kraatterin synnyn syynä koko seudun alla olevaa, paksua suolakerrosta. Kun suola liikkuu, se saattaa synnyttää kraatterinomaisen muodostelman.
Jos Stewart ja Allen ovat oikeassa lähialueen kivistä pitäisi löytyä jälkiä törmäyksen kuumuudesta, sen aiheuttamasta shokkiaallosta ja roiskeista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla