Tämän norsunluurannikkolaissimpanssin lempparipähkinänsärkijä on kivinen.
Tämän norsunluurannikkolaissimpanssin lempparipähkinänsärkijä on kivinen.

Pähkinät rikotaan erilaisilla työkaluilla.

Ihmisillä on erilaisia tapoja tehdä samoja asioita. Samoin simpansseilla, huomasivat Norsunluurannikon villiapinoita tarkkailleet tutkijat.

"Ihmisillä juuri kulttuurierot ovat olennainen osa sitä, mikä erottelee likellä toisiaan asuvat ryhmät toisistaan”, Lydia Luncz Leipzigin Max Planck –instituutista sanoo. ”Ensi kertaa havaitsimme samankaltaisen ilmiön villeistä simpansseista."

Tutkijat havainnoivat niitä Taïn kansallispuistossa Norsunluurannikolla. Ilmeni, että ryhmät suosivat eri työkaluja pähkinöiden rikkomiseen. Toiset pajauttivat ne halki kivisellä, toiset taas puisella hakkurilla. Myös työkalujen koossa oli ryhmien välisiä eroja. Lempipähkinänsärkijästä pidettiin kiinni, vaikka simpanssi muutti toiseen yhteisöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuurieroja on aiemminkin havaittu simpanssien välillä, mutta vertailua on tehty kaukana toisistaan sijaitsevista yhteisöistä. Tapojen eroja on siis voinut selittää eri perimä tai ympäristö. Nyt havainnot tehtiin samassa metsässä asuvista simpansseista, jotka olivat samaa sukua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla