Näpistäkööt, kunhan eivät minulta, miettivät simpanssit.
Näpistäkööt, kunhan eivät minulta, miettivät simpanssit.

Lähin sukulaisemme kyllä rankaisee sitä, joka vie siltä itseltään. 

Toisin kuin ihmiset simpanssit eivät rankaise varkaudesta, jonka kohteeksi joutuu toinen apina. Simpanssit rauhoittelevat lajitovereiden välisiä kahnauksia, mutta sosiaalisten sääntöjen valvonta ei näytä ulottuvan varkauksiin silloin, kun ei ole itse uhrina.

Tämä selvisi, kun saksalaisen Max Planck -instituutin ja Lontoon yliopiston tutkijat antoivat 13:lle eläintarhassa asuvalle simpanssille mahdollisuuden rangaista lajitovereita, jotka varastivat ruokaa toisilta. Ne saattoivat tuupata kumoon alustan, jolla varkaiden ruoka oli, niin että nämä eivät pääsisi käsiksi suupaloihin.

Hallitsevat simpanssit rankaisivat todennäköisemmin kuin alisteiset simpanssit, mikäli niiltä itseltään oli kähvelletty ruokaa. Ne eivät kuitenkaan rangaisseet toisilta varastaneita edes silloin, kun anastuksen uhrit olivat niiden sukulaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmannen osapuolen rankaisua pidetään yhtenä ihmisen yhteistyökyvyn avaimena. Tutkijat päättelevätkin, että ominaisuus on kehittynyt sen jälkeen, kun simpanssin ja ihmisen sukuhaarat erkanivat toisistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla