Simpanssien kulttuuri kehittyy kuin ihmisten. Kuva: Ikiwaner, Wikimedia Commons
Simpanssien kulttuuri kehittyy kuin ihmisten. Kuva: Ikiwaner, Wikimedia Commons

Oranki sen sijaan ei.

Kuten ihmisyhteisöissä simpanssilaumoissa esiintyy tapoja, jotka siirtyvät jäseneltä toiselle. Niin ihmisillä kuin simpansseilla tämä kulttuuriperimä on kumuloituvaa eli rakentuu aiemman päälle. Näin raportoivat yhdysvaltalaisia, uusiseelantilaisia ja brittiläisiä yliopistoja edustavat tutkijat Pnas-lehdessä.

Jason Kamilar Midwestern-yliopistosta Arizonasta ja kollegat tutkivat simpansseja ja orankeja, joilla kummillakin esiintyy opittua käyttäytymistä. Simpanssien esiintymisalueella tavat näyttivät leviävän tehokkaimmin lähinaapurustoon. Orangeilla puolestaan tiettyä tapaa esiintyi hajanaisesti siellä täällä. Lisäksi simpanssien tavat muodostivat yhteenkuuluvia sarjoja, niin että kulttuuri oli ajan mittaan kumuloitunut. Orangeilla sellaista ei havaittu.

Tällaista tietoa kannattaisi hyödyntää suojelussa, tutkijat huomauttavat. Nykyisin varjellaan lähinnä perimän monimuotoisuutta, mutta myös eläinten kulttuurien monimuotoisuus ansaitsisi puolustajansa. Vivahteet säilyvät vain, jos populaatio on riittävän iso. Suojeltavaa kulttuuria olisi heidän mukaansa ainakin ihmisapinoilla ja valailla.