Hollantilaisen eläintarhan simpanssi Tushi tuhosi kepillä minikopterin ja näytti nauttivan siitä.  Kuva: <span class="photographer">Royal Burgers Zoo</span>
Hollantilaisen eläintarhan simpanssi Tushi tuhosi kepillä minikopterin ja näytti nauttivan siitä. Kuva: Royal Burgers Zoo

Suunnitelmallisuus nostaa teon enemmän kuin refleksiksi.

Simpanssit elelivät rauhaisina Kuninkaallisessa Burgersin eläintarhassa Hollannissa – kunnes minikopterit tulivat.

Sipmanssit vihasivat niitä ja niiden surinaa. Primates-tiedelehdessä eläintutkijat Jan van Hooff ja Bas Lukkenaar ovat nyt tutkineet tarkemmin keväistä tapausta, jossa kaksi simpanssinaarasta tuhosi määrätietoisesti yhden minikopterin.

Kopterin oli määrä kuvata simpansseja uudesta kuvakulmasta. Alankomaiden television idea oli käyttää minikoptereita simpanssien elintilassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kopterin surraus kiinnitti simpanssien huomion jo, kun se harjoitteli otoksia. Jotkut simpanssit ottivat aseeksi pajunoksia maasta. Neljä apinaa meni ne kädessään rakennustelineille, joiden lähellä kopteri leijui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Simpanssinaaraat Tushi ja Raimee nousivat telineille oksat mukanaan. Kepit olivat vajaat kaksi metriä pitkiä.

Tushi teki kaksi pitkää pyyhkäisyä, joista toinen rikkoi kopterin. Teon aikana Tushi näytti pelottomalta. Tuhoamisen jälkeen se näytti virnistelevän.

Tämä viittaa siihen, että se iski kopteriin täysin suunittellusti, ei refleksinomaisesti. Myös kepin käyttö aseena oli tässä ainutlaatuista, sanoo van Hooff.

Simpanssit pystyivät selvästi suunnittelemaan etukäteen, mihin ne käyttävät työkalua, Lukkenaar sanoo. Siksi tapauksella on laajempaa merkitystä kuin yhden kopterin tuho.

Simpanssit myös tutkivat vekotinta pitkään, kun se oli tullut alas ja heittelivät romua ympäriinsä ennen kuin menettivät kiinnostuksensa siihen.

Hooffin ja Lukkenaarin mukaan simpansseille ei ole koskaan varsinaisesti opetettu, miten käyttää erilaisia työkaluja. Apinat ovat toki nähneet, kun ihmiset käyttävät eri työkaluja.

Aiemmin on nähty, että simpanssit osaavat samaisessa eläintarhassa käyttää jopa 13:a eri työkalua eri tavoin.

Erityisesti ne hyödyntävät erikokoisia tikkuja. Tikuilla haalitaan esimerkiksi tuoreita lehtiä yläoksistosta.

Simpanssien saavutuksesta kertoi Science Daily.

Eläintarhan videolta voi katsoa, miten kopterikameran käy simpanssin hyökkäyksessä.

unknown soldier
Seuraa 
Viestejä103

Minä taas havaitsen eläinten aliarvioinnin. Monikin eläin toimii suunnitellusti. Meillä oli yksi kissa joka tarkkaan laski mihin aikaan kannatti yrittää karata vapaaksi. Muuten oli ihan rauhallinen ja siinä 11 aikaan 2 ovea auki hyppäämällä ja ravia päälle. Laitettiin sitten tuoli kahvan alle, kun ei naapuritkaan oikein pitäneet vapaista lemmikeistä. Sinänsä yksinkertainen juttu, mutta kuitenkin.

Variksetkin osaavat olla tarkkoja ja suunnitelmallisia. Olen laittanut kissoille parvekkeelle kananpaloja luineen, niin varis tiesi, koska kannattaa iskeä varkaisiin. Ihmettelin mihin ne kananpalat hävisivät. Kerran sitten yllätin itseteossa huomattuani asian. Eipä tullut enää.

Apinoista en tiedä enkä osaa paljoa sanoa. Veikkaan että simpansseja ärsytti moinen kapistus aivan kuten ihmisiä ärsyttävät vaikkapa kärpäset tai pulut. 

Mikä sitten lasketaan suunnitelmallisuudeksi kenenkin mielestä onkin eri asia.

Jos laitettaisiin vaikkapa 10 ihmistä autiolle saarelle alasti ilman apuvälineitä vuosikausiksi, tai autettaisiin alkuun ja odoteltaisiin pari sukupolvea, niin aika lähellä apinoiden toimintaa veikkaisin sen olevan. Ei siinä ensimmäisenä oltaisi metallia valamassa tms. haastavempaa. Ihmiset luulevat olevansa niin pirun älykkäitä että ylen katsovat liikaa muita lajeja. Tosiasiassa pieni joukko tekee sen aivotyön. Paljon keksintöjä on ennestään, joita ei ehkä tänä päivänä osattaisi edes keksiä jne. 

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Jos ottaa parimetrisen karahkan mukaansa puuhun, on minusta ihan perusteltua olettaa, että se on jotain tarkoitusta varten, eikä vain sattumalta tullut mukaan. Kun sillä pudotetaan helikopteri, on jälleen perusteltua olettaa, että se tarkoitus oli helikopterin mätkäisy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla