Tuoreen tutkimuksen mukaan simpanssi ymmärtää lajitoverinsa tavoitteita.

Ihmiset auttavat toisiaan altruistisesti. Vaikka jotkin eläimet pystyvät epäitsekkäisiin tekoihin, ihmisten keskinäistä vapaaehtoista avustamista pidetään ainutlaatuisena käyttäytymisenä. Moni uskoo edelleen tämän kumpuavan siitä, että vain ihminen pystyy ymmärtämään toisen tavoitteita nk. "mielen teorian" takia.

Nyt Kioton ja Kentin yliopistojen tutkijat osoittivat kokeellisesti, että myös simpanssilla on viitteitä mielen teoriasta.

Kävi ilmi, että simpanssi ymmärsi, millaista työkalua sen lajitoveri tarvitsi erilaisissa tilanteissa. Täsmäavun tarjoaminen onnistui kuitenkin vain sellaisissa tapauksissa, missä simpanssi näki tilanteen itse. Jos näköyhteys estettiin, simpanssi yritti edelleen tarjota apuaan, muttei osannut valita oikeaa työkalua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan tulokset vihjaavat, että simpanssit ymmärtävät toisen tavoitteita ja osaavat tarjota tiedollisesti kehittynyttä apua, jos ne pystyvät visuaalisesti arvioimaan toisen pulaa. Sen sijaan ne harvoin auttavat toisiaan ilman erityistä avunpyyntöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla