Simpanssi älyää toisen simpanssin toimintaa. Kuva: Thomas Lersch/Wikimedia Commons
Simpanssi älyää toisen simpanssin toimintaa. Kuva: Thomas Lersch/Wikimedia Commons

Apinaserkkujen menestyksen takana on kilpailuhenkisyys ja välittömyys.

Simpanssit ylsivät strategista päättelyä vaativassa pelissä nopeasti ihannetulokseen, jota ihmiset sitä vastoin eivät onnistuneet saavuttamaan. Näin raportoi ryhmä kädellistutkijoita ja käyttäytymistaloustieteilijöitä Scientific Reports -lehdessä.

Ihmiset ja simpanssit pistettiin tekemään kukin lajitoverinsa kanssa niin sanottua tutkintapeliä (englanniksi inspection game), jota käytetään peliteorian kokeissa. Siinä pelaaja painaa tietokoneen ruudun vasemmalla tai oikealla laidalla olevaa sinistä laatikkoa. Kun molemmat pelaajat ovat valinneet laatikkonsa, tietokone näyttää mitä vastapelaaja oli valinnut. Näin pelataan 200 kierrosta.

Pelaajilla oli vastakkaiset roolit: toisen tavoitteena oli valita eri laatikko ja toisen sama laatikko kuin vastapelaajalla. Onnistumisesta ihminen saa palkaksi kolikon, simpanssi omenan palan. Pelaajien siis pitää osata ennakoida vastapelaajan valintastrategia.

Vastaavanlaisia tilanteita löytyy myös tosi elämästä, kertoo kalifornialaisen Caltech-yliopiston tutkija Peter Bossaerts yliopistonsa tiedotteessa. Pelin ilmentämää ajattelua tarvitsee esimerkiksi työntekijä, joka haluaa pelata työajalla tietokonepelejä. Hänen täyty osata ennakoida esimiehensä liikkeet, jotta ei jäisi kiinni puuhastaan. Esimiehen taas pitää osata toimia niin, ettei työntekijä pysty ennakoimaan hänen valvontaiskujaan.

Tutkimuksessa ihmisten osuuden kokeista suorittivat japanilaiset opiskelijat, jotka saivat palkinnoksi kourallisen jenejä, sekä hieman eri asetelmalla ryhmä guinealaisia miehiä. Heidän palkintonsa olivat elintasoon nähden tuntuvampia. Simpanssit olivat japanilaisen Kioton yliopiston kädelliskeskuksen asukkaita.

Jos molemmat tutkintapelin pelaajat pelaavat strategisesti, on olemassa tietyt rajat sille, kuinka usein voi voittaa. Rajaa kutsutaan Nash-tasapainoksi keksijänsä, matemaatikko John Nashin mukaan.

Kokeissa ihmiset pelasivat yhtä hyvin kuin aiemmissakin tutkimuksissa. He oppivat hitaasti ennakoimaan vastapelaajan valintoja mutta eivät milloinkaan päässeet ihannetulokseen eli Nash-tasapainoon.

Simpanssit pärjäsivät paremmin. Ne oppivat pelin nopeasti ja ylsivät lähestulkoon ihannetulokseen. Näin kävi silloinkin, kun tutkijat muuttivat pelaajien rooleja tai palkitsemisen painotuksia.

Simpanssien ja ihmisten suorituseroa voi selittää useampikin seikka. Simpansseilla on ensinnäkin erinomainen työmuisti. Tietyissä työmuistia mittaavissa testeissä ne päihittävät ihmisen mennen tullen.

Simpanssien kilpailullisuus on myös toista luokka kuin ihmisten, jotka ovat puolestaan selvästi yhteistyöhenkisempiä. Nuoret simpanssit harjoittelevat jatkuvasti kilpailutaitojaan erilaisissa mittelöissä. Ihminen taas tekee strategista yhteistyötä paljolti kielen välityksellä, ja koska kielen käyttö ei ollut mahdollista kokeissa, ihminen ei voinut pärjätä parhaalla mahdollisella tavalla.

Kielen takia ihminen myös käsittelee yksinkertaisempia kognitiivisia tehtäviä abstraktimmin ja vähemmän automaattisesti kuin simpanssi. Tämäkin ero on voinut antaa apinaserkulle etulyöntiaseman strategiapelissä.

Videolla Kioton yliopiston simpanssit pelaavat tutkintapeliä:

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Simpanssit voittivat ihmiset strategiapelissä

13.06.2014 klo 18:46 Pistetäänpä simpanssit ja ihmiset pelaamaan Age of Empiresiä ja katsotaan, kumpi voittaa. Ehkäpä on niin, että hyvin yksinkertaisissa tilanteissa apinat ovat vaistomaisesti näppärämpiä, kun taas ihmisluontoon kuuluu vaistojen hillitseminen ja kehittyneempi ja syvällisempi ajattelu ja analysointi - joka tietysti vie enemmän aikaa? Samalla ihmisyksilöiden eroavaisuudet henkisen suorituskyvyn suhteen lienevät suhteellisesti suurempia kuin simpansseilla; hyvin älykkään ihmisen...
Lue kommentti

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.