Nuoret naarassimpanssit leikkivät hoivaavansa pienokaisia, urokset eivät.

Tutkijat ovat osoittaneet, että luonnonvaraiset simpanssipennut käyttäytyvät sukupuolelle tyypilliseen tapaan aivan kuten ihmislapsetkin, kävi ilmi Current Biology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Vaikka sekä uros- että naaraspennut leikkivät risuilla ja oksilla, naaraat tekevät nin useammin. Ne myös leikkivät oksilla ikään kuin hoivaisivat jälkeläisiä.

Tutkijoiden mukaan löytö tukee sitä ajatusta, ettei tyttöjen kaikissa kultuureissa poikia yleisempi taipumus leikkiä nukeilla ei ole seurausta vain sukupuolistereotypioiden mukaisesta kasvatuksesta, vaan ilmiöllä on ainakin jossakin määrin biologiset juuret.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Tämä on ensimmäinen todiste luonnonvaraisesta eläinlajista, jonka pentujen tapa leikkiä leluilla on eri sukusukupuolila erilainen", sanoi tutkija Richard Wrangham Harvardin yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmat tutkimukset eläintarhojen apinoilla ovat myös viitanneet lelujen valinnan biologiseen vaikutukseen. Kun nuorille apinoille on annettu sukupuolistereotyypisiä ihmisten leluja, naaraat hakeutuvat kohti nukkeja, kun taas urokset ovat taipuvaisempia leikkimään 'poikien leluilla', esimerkiksi rekoilla.

Uudet havainnot on tehty 14 vuoden aikana Kibalen kansallispuistossa Ugandassa. Wranghamin mukaan simpanssit käyttävät oksia ja risuja neljällä tavalla: koettimina, joilla voi tutkia onko kolossa vettä tai hunajaa, aseina agressiivisia tunkeilijoita vastaan, leluina yksin tai yhdessä sekä käyttäytymisessä, jota tutkijat kutsuvat kepin kantamiseksi.

Wrangham sanoi, että he olivat nähneet kepin kantamista vuosien mittaan aika ajoin, ja he epäilivät että naaraat tekevät sitä useammin kuin urokset. Tarkempi käyttäytymisen tutkimus vahvisti tämän epäilyn.

"Ajattelimme, että jos keppejä kohdellaan kuin nukkeja, naaraat kantaisivat niitä enemmän kuin urokset, ja lakkaisivat kantamasta niitä sitten kun niillä on omia jälkeläisiä", Wrangham sanoi. "Nyt tiedämme, että molemmat ajatukset ovat oikeita." 

Sisältö jatkuu mainoksen alla