Altruistinen apina.
Altruistinen apina.

Uusi tutkimus osoittaa, että simpanssi ajattelee myös kaverin etua. 

Aiemmissa tutkimuksissa simpanssien on huomattu olevan epäitsekkäistä vain vastentahtoisesti. Nyt Yerkesin kädelliskeskuksen kokeissa simpanssit kuitenkin osoittivat olevansa halukkaita toimimaan toverin eduksi spontaanisti.

Tutkija Victoria Horner työtovereineen järjesti seitsemälle naarassimpanssille kokeita, joissa simpanssi saattoi valita kahden toimintavaihtoehdon välillä. Toisessa vaihtoehdossa palkintoherkkupalan saisi vain valitsijana toimiva simpanssi itse, toisessa palkinto tulisi myös kumppanille.

Kaikki seitsemän simpanssia suosivat valtaosin vaihtoehtoa, joka takasi myös kaverille herkkupalan. Valitsija toimi erityisen epäitsekkäästi sellaisia kumppaneita kohtaan, jotka odottivat kärsivällisesti tai muistuttivat hienovaraisesti läsnäolostaan. Sen sijaan simpanssi ei herkästi palkinnut kaveria, joka piti melua itsestään, aneli itsepintaisesti tai sylki sen päälle. Tästä voi päätellä, että epäitsekkyys oli omaehtoista eikä uhkailun kirvoittamaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Horner ja kollegat arvelevat, että aiemmissa tutkimuksissa ei ole saatu epäitsekkyyttä esiin puutteellisten koejärjestelyjen takia. Luonnossa simpanssien tiedetään auttavan toisiaan ja osoittavan empatiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi PNAS. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla