Vain yksi Itämeren yleisistä sinilevälajeista on myrkyllinen, kertoo Helsingin yliopistossa tänään tarkastettava

Vain yksi Itämeren yleisistä sinilevälajeista on myrkyllinen, kertoo Helsingin yliopistossa tänään tarkastettava väitös. Vain Nodularia spumigena-kukinnat tuottavat vahvaa nodulariini-maksamyrkkyä.

Toinen Itämeren valtalaji, Aphanizomenon flos-aquae on meressä harmiton, vaikka sen järvissä asuvat sukulaiset sisältävät usein hermomyrkkyä. Tutkijat ovat arvelleet, että Itämeressä eläisi oma Aphanizomenon-lajinsa. Filosofian lisensiaatti Maria Laamasen mukaan kyseessä on leväkanta, joka sietää lajitovereitaan paremmin suolaa. Laamanen selvitti sinilevien elinoloja, morfologiaa ja perinnöllistä vaihtelua pohjoisella Itämerellä. Sinileviä esiintyy myös talvella. Nodulariinia tuottavaa N. spumigena-lajia havaitaan Laamasen mukaan vain satunnaisesti, ja sen talvehtiminen jäi toistaiseksi selvittämättä.

Sinilevät eli syanobakteerit ovat maapallon vanhimpia eliöitä ja luonnollinen osa vesien eliöstöä. Suomen yli 2000:sta vapaan veden planktonlevälajista noin 100 on sinileviä. Ne ovat ainoa myrkkyleväryhmä, joka muodostaa vuosittain laajoja kukintoja Itämerellä. Myrkyllisyys voidaan todeta varmasti vain laboratoriokokeissa. Levien vaaroista lisää Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla