Renkaiden vertaamista varten  Saturnus (yllä) ja Uranus on  skaalattu samankokoisiksi. Kuva: <span class="photographer">Imke de Pater, Heidi Hammel, Seran Gibbard, Mark Showalter / Science</span>
Renkaiden vertaamista varten Saturnus (yllä) ja Uranus on skaalattu samankokoisiksi. Kuva: Imke de Pater, Heidi Hammel, Seran Gibbard, Mark Showalter / Science

Aurinkokunnassa on vain kaksi sinistä rengasta.

Uranuksen uloin rengas, joka löytyi viime vuonna, osoittautui kirkkaan siniseksi. Aurinkokunnassa on vain yksi toinen sininen rengas. Molempien renkaiden tuntumassa on kuu. Sattumaltako?

"Sininen väri tarkoittaa sitä, että renkaan aine on pääasiassa mikronia pienempää, paljon pienempää kuin renkaissa yleensä. Muut renkaat näyttävätkin punaisilta", sanoo Imke de Pater Kalifornian yliopiston tiedotteessa. Valo sirottuu nimittäin eritavalla erikokoisista hippusista.

"Saturnuksen uloin rengas on sininen ja Enceladus-kuu on täsmälleen sen kirkkaimmassa kohdassa. Uranuksen tilanne on hämmästyttävän samanlainen. Sen sininen rengas osuu prikulleen Mab-nimisen kuun radalle", jatkaa de Pater. Tämä saa tutkijat uumoilemaan, että sinisyys johtuu kuista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikaisemmin on ehdotettu, että tuliperäisesti aktiivisen Enceladuksen renkaaseen syöksemä hienorakeinen pöly, kaasu ja jää selittäisi sinisyyden. Mutta Uranuksen alle 30-kilometrisessä Mabissa tuskin on tuliperäistä aktiivisuutta. Niinpä tutkija ehdottavat nyt, että sinisyyden takana on kuiden vetovoima, joka jättää renkaiden pienet hippuset rauhaan mutta kerää itseensä suuret.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

De Patre kumppaneineen julkaisi tutkimuksensa Science-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla