Sinisilmäisillä näyttää olevan tummasilmäisiä moninkertaisesti suurempi riski kuuroutua aivokalvontulehduksen jälkeen. Sama vaara pätee, jos silmät ovat vihreät tai harmaat, kertovat British Medical Journal...

Sinisilmäisillä näyttää olevan tummasilmäisiä moninkertaisesti suurempi riski kuuroutua aivokalvontulehduksen jälkeen. Sama vaara pätee, jos silmät ovat vihreät tai harmaat, kertovat British Medical Journal ja Suomen Lääkärilehti. Muista syistä kuulonsa menettäneiden värijakauma muistuttaa normaaliväestöä.

Ilmiön selitys voi piillä melaniinissa. Tummasilmäisillä on silmien lisäksi korvissaan enemmän tätä väriainetta, joka ehkä suojaa sisäkorvan aistisoluja tuhoutumiselta.

Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus aiheuttaa kuoleman noin yhdelle kymmenestä siihen sairastuneesta. Kuuluvaurioita ilmenee kolmanneksella sairastuneista. Tauti vaatii joka vuosi Suomessa muutaman ihmisen hengen. Viimeksi varusmies menehtyi tautiin toukokuussa. Armeijassa palvelevien sairastumisriski on moninkertainen muihin kansalaisiin verrattuna. Kaikki varusmiehet saavat rokotteen aivokalvontulehdusta vastaan, mutta se ei tehoa tiettyyn bakteerityyppiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla