Sinivalas voi olla 30 metrin pituinen. Kuva: Shutterstock
Sinivalas voi olla 30 metrin pituinen. Kuva: Shutterstock

Maailman suurimman eläimen syke mitattiin ensi kertaa – jo ennalta aavistettiin, että se on hyvin alhainen.

Maailman suurimman eläimen sinivalaan syke laskee vain kahteen lyöntiin minuutissa, kun jättiläinen sukeltaa syvälle. Pulssin onnistui laskemaan ensi kertaa joukko yhdysvaltalaisia meribiologeja.

Syke laskee näin alhaiseksi, kun valas etsii syvyyksistä ravintoa. Tyypillisesti syke oli sukelluksissa neljästä kahdeksaan lyöntiä minuutissa ja alimmillaan vain kaksi.

Pinnalla sinivalaan syke oli yli 25. Suurin kirjattu syke oli yhdeksän tunnin mittauksen aikana 37 sydämenlyöntiä minuutissa. Silloin merinisäkäs oli juuri palannut pintaan haukkaamaan happea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Pulssin mittaus auttaa ymmärtämään, kuinka hyvin ison eläimen keho tekee töitä”, sanoi uutistoimisto Reutersille Stanfordin yliopiston meribiologi Jeremy Goldbogen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän johti tutkimusta, jonka julkaisi Yhdysvaltain tiede­akatemian lehti Pnas. Valaan pulssista kertoi myös verkko­sivusto ScienceAlert.

Pitkään on tiedetty, että mitä suurempi eläin, sitä alhaisempi sen syke on.

Kohtalaisen suuren nisäkkään eli ihmisen normaali leposyke vaihtelee 60–100 sydämen­lyönnin välillä minuutissa. Se voi nousta aina 200:aan kovassa rasituksessa.

Pienimpiin nisäkkäisiin lukeutuvat päästäiset. Niiden syke voi olla jopa tuhat lyöntiä minuutissa.

Stanfordin meribiologit kehittivät laitteen, joka mittasi sykettä valaan nahkaan kiinnitettynä oranssissa muovikotelossa.

Sykemittari oli kiinni neljällä imukupilla, eikä tämä lempeä kiinnitys haitannut valaan liikkumista. Näin tutkijat saivat seurattua sinivalaan sydämen rytmiä valtamerellä.

Tutkittu sinivalas oli uros ja noin 22 metriä pitkä. Se löytyi Montereynlahdelta Kalifornian rannikon edustalla.

”Sinivalaan löytäminen voi olla hankalaa, koska ne elävät avoimilla valtamerillä. Saimme kumiveneen tämän valaan lähelle ja imukupit kiinni valaaseen kuusimetrisen vavan avulla.”

Imukupit saatiin tuikattua paikkaan, joka on nahassa lähinnä sydäntä eli vasemman evän alle, Goldbogen kertoi.

Hetulavalaat, kuten sinivalas, elävät syömällä pieniä meren­eläviä, vaikka ne ovat kooltaan valtavia.

Valaat nielevät valtavia määriä vettä ja suodattavat siitä krilliäyriäisiä ja eläinplanktonia hetuloidensa avulla. Hetulat koostuvat kitiinistä, samasta aineesta kuin ihmisen kynnet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla