Kuvapörssi
Kuvapörssi

Ihmisen ominaistuoksu koostuu 400 yhdisteestä.

Dustin Penn wieniläisestä Konrad Lorenz – insituutista vahvistaa sen, minkä koiratkin tietävät: ihmiset haisevat erilaisilta. Pennin ryhmä otti näytteitä 197 aikuisen kainaloista, virtsasta ja syljestä. Näytteet napattiin kultakin kokelaalta viidesti kymmenen viikon aikana.

Kromatografia- ja spektrometrianalyysit osoittivat, että hiessä on enemmän hajuyhdisteitä kuin virtsassa ja syljessä. Tutkijoiden mukaan tämä on järkeenkäypää, koska ihmiset eivät merkkaile reviiriään eritteillä, kuten monet muut eläimet.

Näytteistä paljastui myös, että vaikka cocktail vaihtelee, lähes 400 hajuyhdistettä pysyy yksilöllä aina samana – huolimatta siitä, mitä ihminen esimerkiksi syö tai juo. Nämä yhdisteet erottavat kenet tahansa kaksi henkilöä toisistaan, myös lähisukulaiset tai ihmiset, jotka asuvat saman katon alla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vielä ei kuintenkaan tiedetä, onko ihmisen hajujälki yhtä ainutlaatuinen kuin sormenjälki. Pennin mukaan lisätutkimukset varmistavat, voiko ihmisen ominaishajua käyttää luotettavana biometrisenä tunnisteena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Journal of the Royal Society Interface, ja siitä raportoi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla