Suunnitelmasta Siperian suurten jokien käyttämisestä etelän kasteluun luovuttiin jo parikymmentä vuotta sitten, mutta nyt ajatus on nostettu uudelleen esiin, New Scienti...

Suunnitelmasta Siperian suurten jokien käyttämisestä etelän kasteluun luovuttiin jo parikymmentä vuotta sitten, mutta nyt ajatus on nostettu uudelleen esiin, New Scientist kertoo. Vesi käytettäisiin muun muassa Uzbekistanin ja Turkmenistanin maataloudessa, ja ehkä sitä riittäisi myös kuivuvaan Araljärveen.

Kastelun lisäksi taustalla on toinenkin idea, sillä Jäämereen laskevien jokien virtaama kasvaa jatkuvasti. Syyksi on arveltu kasvihuoneilmiötä. Jos Jäämereen tulee yhä enemmän suolatonta vettä, se voi Atlantille siirtyessään painaa Golfvirran syvemmälle, jolloin Eurooppa jäähtyy. Tältä kannalta katsoen osa jokivedestä joutaakin etelän pelloille.

Tähän tarvitaan kanava, jonka leveys on 200 metriä ja syvyys 16 metriä. Kanavan pituudeksi tulisi 2500 kilometriä eli sitä voidaan verrata siihen, että Päijänteen vettä juoksutettaisiin Ateenaan. Arvioidut kustannukset ovat kymmeniä miljardeja euroja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla