Brittiläiset ja sveitsiläiset tutkijat ovat selvittäneet, miksi perunalastuihin ja ranskalaisiin muodostuu syöpävaarallista akryyliamidia. Syynä on ruoan sisältämän asparagiiniaminohapon ja pelkistävien sokereiden reaktio. Maillardin reaktioksi kutsutt...

Brittiläiset ja sveitsiläiset tutkijat ovat selvittäneet, miksi perunalastuihin ja ranskalaisiin muodostuu syöpävaarallista akryyliamidia. Syynä on ruoan sisältämän asparagiiniaminohapon ja pelkistävien sokereiden reaktio. Maillardin reaktioksi kutsuttu ilmiö vaatii 100 asteen paistolämpötilan Naturen julkaisemat havainnot tehtiin Readingin yliopistossa ja Nestlén tutkimuskeskuksessa Lausannessa.

Maillardin ilmiö tekee ymnärrettäväksi sen, miksi akryyliamidia on löydetty erityisesti peruna- ja viljatuotteista. Molemmissa on runsaasti asparagiinia. Havainto antaa mahdollisuuden elintarviketeollisuudelle muuttaa valmistusmenetelmiä niin, että akryyliamidin muodostumista voidaan ehkäistä.

Ruotsalaistutkijat löysivät aiemmin tänä keväänä useista elintarvikkeista syöpää aiheuttavaa ja hermomyrkyllistä akryyliamidia. Sitä löytyi aivan jokapäiväisistä ruokatuotteista, kuten perunalastuista, ranskalaisista perunoista, aamiaismuroista, leivistä ja kakuista. Mitä kuumempi paistolämpötila tuotteessa oli sitä korkeampia olivat myös pitoisuudet. Rasvassa keittäminen lisäsi pitoisuuksia eniten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla