Japanilaistutkijat ovat tunnistaneet entsyymin, joka saa sipulia pilkkovan kotikokin silmät valumaan. Löytö antaa lupauksen itkettämättömästä geenisipulista, todetaan Nature –lehden

Japanilaistutkijat ovat tunnistaneet entsyymin, joka saa sipulia pilkkovan kotikokin silmät valumaan. Löytö antaa lupauksen itkettämättömästä geenisipulista, todetaan Nature –lehden verkkouutisessa.

“Itkuyhdistettä” tuottaa aiemmin tunnistamaton LF-kyyneltekijäentsyymi (lacrimatory factor synthase). Reaktio ei vaikuta sipulin aromiin, kertoo Chiba-elintarvikekonsernin tutkija Shinsuke Imai. Vaikka entsyymiä tuottava geeni sammutettaisiin, se ei heikentäisi sipulin makua.

Tähän asti on ajateltu, että itkettävän vaikutuksen taustalla on monimutkainen kemiallinen reaktio, jossa sipulin solujen rikkoutuneet yhdisteet joutuvat kosketuksiin muun muassa allinaasi-entsyymin ja pyridoksaalifosfaatin kanssa. Sen seurauksena syntyisi kyyneltekijää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla