Kuva: <span class="photographer">Gabriel A. Miller</span>
Kuva: Gabriel A. Miller

Sirkkojen maailmassa massa sanelee järjestyksen.

Tuttu kuva tieteiselokuvista: Kyborgi lyö toisen kyborgin palasiksi, mutta palaset kokoontuvat yhteen ja järjestäytyvät uudeksi kyborgiksi. Suunnilleen samalla tavalla muodostuvat kulkusirkkojen parvet, raportoi uusin Science. Nekin saavat alkunsa yksittäisistä, omiin suuntiinsa vaeltelevista yksilöistä, jotka jostakin syystä alkavat kokoontua yhteen ja järjestäytyvät valtaviksi, superorganismia muistuttaviksi parviksi. Vaikka parvet voivat levittäytyä yli kymmenen kilometrin alueelle, kaikki yksilöt liikkuvat erehtymättä samaan suuntaan kuin ne olisivat osa samaa olentoa.

Sydneyn yliopiston tutkijat David Sumpter ja Jerome Buhl ovat nyt selvittäneet millä tavalla sirkkojen parvet järjestäytyvät tarkkailemalla nuorten lentokyvyttömien yksilöiden käyttäytymistä pienellä kentällä. Tulosten mukaan tie kaaoksesta kohti järjestystä on lopulta hyvin yksinkertainen: lisää vain sirkkoja.

Sumpter ja Buhl jakavat kulkusirkkojen superorganismin muodostumisen neljään vaiheeseen. Ensin kulkusirkat karttavat toisiaan ja kaikki kulkevat omaan suuntaansa. Toisessa vaiheessa joukkoon lisätään muutama sirkka lisää, jolloin niiden kulkusuunnat muuttuvat yhtenäisemmiksi, mutta reuna-alueilla kulkeminen on vielä sattumanvaraista. Kolmannessa vaiheessa, kun kulkusirkkoja oli vähintään 30, ne asettuivat kuin taikaiskusta samaan kulkusuuntaan, mutta tekivät vielä spontaaneja, kollektiivisia suunnanvaihdoksia. Kun koossa oli 75 sirkkaa, ne marssivat kokeen aikana kahdeksan tuntia vaihtamatta enää suuntaa kertaakaan. Sirkkojen käyttäytymiseen vaikutti siis voimakkaimmin ryhmän yksilötiheys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan kulkusirkkaparvien käyttäytyminen voi auttaa ymmärtämään myös lintuparvien ja muiden suurten eläinryhmien muodostumista. Ihmisetkin kävelevät kadulla omia polkujaan kun heitä on vähän, mutta suurissa ryhmissä he järjestäytyvät herkemmin jonoihin, riveihin tai muihin enemmän tai vähemmän säännöllisiin muodostelmiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää Naturen sivuilta ja katso video

Sisältö jatkuu mainoksen alla