Kuva:  Matteo Ianeselli / Wikimedia Commons / CC-BY-3.0
Kuva: Matteo Ianeselli / Wikimedia Commons / CC-BY-3.0

Entsyymi määrää, kuinka helposti vuorokausirytmi vaihtuu.

Ihmisen sisäiseen kelloon vaikuttavat lääkkeet voisivat auttaa selviämään vuorotyön ja jetlagista rasituksista.

Manchesterin yliopiston ja lääkeyritys Pfizerin yhteistyönä tekemässä tutkimuksessa selvisi, että entsyymi nimeltä CK 1epsilon määrittää, kuinka helposti sisäinen kello siirtyy uuteen aikaan ympäristön vihjeiden, kuten valon ja pimeyden perusteella.

Hiiret, joilta entsyymi puuttui, pystyivät vaihtamaan uuteen valon ja pimeän rytmiin paljon tavallisia hiiriä nopeammin. Seuraavassa vaiheessa ryhmä kokeili hiiriin lääkettä, joka vähentää CK 1epsilonin eritystä normaaleilla hiirillä. Nekin sopeutuivat nopeammin, mikä puolestaan vähensi siirtymään liittyviä aineenvaihdunnan muutoksia. 

Suurimmalla osalla maailman eliölajeista on niin sanottu sirkadiaaninen rytmi, joka vaikuttaa esimerkiksi uneen, valveeseen ja aineenvaihduntaan. Tieteellistä näyttöä on siitä, että rytmin jatkuva häiriintyminen aiheuttaa lihomista ja lisää diabeteksen riskiä.

- Emme ole geneettisesti ohjelmoituja sopeutumaan vuorotyöhön tai mannerten välisiin lentoihin. Sisäinen kellomme ei ole rakennettu kestämään nopeita vaihdoksia. Nykyisin näissä tilanteissa on pärjättävä, mutta todisteet osoittavat, että niillä on ikäviä vaikutuksia terveyteen, sanoi tutkimuksen johtaja David Bechtold.

 Tutkimuksen julkaisi Current Biology.