Luonnonvalo ja kauas katselu tekisi hyvää.

Lasten ja nuorten likinäköisyyden lisääntyminen saattaa johtua siitä, että he viettävät entistä enemmän aikaa sisätiloissa, vihjaa tuore katsaustutkimus. Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa likinäköisyys on selvästi yleisempää kuin 1970-luvulla.

Kaukonäköön vaikuttavat ilmeisesti luonnonvalo, kaukana olevien kohteitten katselu tai nämä yhdessä, kertoi Cambridgen yliopiston Anthony Khawaja Yhdysvaltain silmätautitutkijoiden akatemian vuosikokouksessa Orlandossa.

Tutkijat analysoivat kahdeksan eri tutkimusta likinäköisyyden ja ulkona olemisen yhteydestä. Niihin oli osallistunut yhteensä 10 400 henkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Analyysissä selvisi, että yhtä viikon aikana ulkona vietettyä lisätuntia kohden likinäköisyyden riski väheni kahdella prosentilla. Likinäköiset viettivät viikossa keskimäärin 3,7 tuntia vähemmän aikaa ulkona kuin normaali- tai kaukonäköiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahdessa tutkimuksessa oli tarkasteltu sitä, voisiko ulkona paljon olevien parempi näkö johtua siitä, että he tekisivät sisällä silmillään vähemmän lähityötä, kuten pelasivat tietokonepelejä tai lukisivat läksyjä. Mutta tällaista yhteyttä ei löydetty.

Ulkona olon suojaava vaikutus ei ilmeisesti johdu mistään erityisestä toiminnasta, johon ulkona heittäydytään. Tutkijat kuitenkin pistäisivät lapsia useammin pihalle.

"Ulkoilun lisääminen olisi yksinkertainen ja kustannustehokasa tapa kohentaa lasten näköä ja yleistä terveyttä", Khawaja sanoi.

Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan sen selvittämiseksi, mitkä seikat ulkona olemisessa ovat kaikkien tärkeimmät: kaukonäön käyttäminen, lähelle katsomisen väheneminen, luonnonvalo vai liikunnallinen toimeliaisuus?

Sisältö jatkuu mainoksen alla