Oikeanpuoleiset miniaivot on kasvatettu skitsofreniapotilaiden kantasoluista, vasemmanpuoliset terveiden ihmisten. Sekä punaisissa kantasoluissa että vihreissä hermosoluissa näkyy selvä ero, joka kertoo kehityksen häiriöistä. Kuva: M. Stachowiak
Oikeanpuoleiset miniaivot on kasvatettu skitsofreniapotilaiden kantasoluista, vasemmanpuoliset terveiden ihmisten. Sekä punaisissa kantasoluissa että vihreissä hermosoluissa näkyy selvä ero, joka kertoo kehityksen häiriöistä. Kuva: M. Stachowiak

Raskauden ensi kuukausina aivojen kehitys lähtee virheelliselle polulle. Tulevaisuudessa se voidaan ehkä estää lääkkeellä tai sopivalla ravinnolla, uskovat ilmiön huomanneet tutkijat.

Skitsofrenialle altistavat muutokset aivoissa alkavat jo kolmannella raskauskuukaudella. Tähän viittaavat yhdysvaltalaisten tutkijoiden kokeet ”miniaivoilla”.

Usein harhaluuloina ja -aistimuksina ilmenevä skitsofrenia eli jakomielitauti puhkeaa yleensä nuoren aikuisen iässä pari-kolmekymppisenä.

Buffalon yliopiston professori Michael Stachowiak ja hänen työtoverinsa kuitenkin esittävät, että sairauden syynä olevat rakenteelliset muutokset aivoissa kehittyvät jo paljon varhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Sairaus on ymmärretty väärin 4000 vuotta. Meillä on vihdoin näyttöä siitä, että skitsofrenia on häiriö, joka johtuu perusluonteisista muutoksista aivojen rakenteessa ja kehityksessä”, Stachowiak sanoo yliopistonsa verkkosivulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmassa tutkimuksessaan ryhmä löysi yhden ratkaisevan geneettisen tekijän sairauden taustalta. Skitsofrenialle altistavia geenejä on löydetty satoja, mutta kaikkien niiden vaikutus välittyy tutkimusryhmän mukaan niin sanotun infs-reitin kautta.

Nyt uudessa tutkimuksessaan he käyttivät koeputkessa kasvatettuja miniaivoja todistaakseen, että häiriö syntyy sikiön kehityksen alkuvaiheessa.

Miniaivoilla voi jäljitellä aivojen varhaisia kehitysvaiheita kohdussa. Miniaivoihin muodostuvat muun muassa aivokammiot, aivokuori ja aivoja ja selkäydintä yhdistävä aivorunko.

Osan miniaivoista tutkijat loivat kolmen skitsofreniaa sairastavan potilaan kantasoluista. Näitä miniaivoja tutkijat sitten vertasivat vastaaviin aivomalleihin, jotka oli kasvatettu terveiltä ihmisiltä saaduista kantasoluista.

Ratkaisevat erot näkyivät miniaivojen aivokuoressa. Aivokuori on se osa aivoista, joka osallistuu monien tärkeiden henkisten toimintojen, kuten muistamisen, kielen, tarkkaavaisuuden ja tietoisuuden ylläpitoon.

Myös skitsofrenia on jäljitetty aivokuoren ongelmiin.

Skitsofreniapotilaiden soluista kasvatetuissa miniaivoissa kehitys todellakin lähti väärille teille. Hermosolujen esisolut jakaantuivat virheellisesti. Kypsiä hermosoluja päätyi vain hyvin vähän aivokuoreen.

Häiriintyneen kehityksen vuoksi tietyt aivokuoren eri osia yhdistävä hermosolut ohjautuvat väärin. Niinpä aivokuoren eri osat kytkeytyvät virheellisesti kuin pieleen kytketty tietokone.

Tutkijoiden mukaan väärinkytkennät johtuvat juuri infs-reitin häiriöistä, niin kuin heidän olettamuksensa olikin.

Muutokset tulivat esiin miniaivoissa kahden viikon kuluessa. Aika vastaa kolmea ensimmäistä raskauskuukautta sikiön kehityksessä.

Tulevaisuudessa häiriön muodostuminen voidaan kenties pysäyttää jo kohdussa lääkkeillä tai ravintolisillä, uskovat tutkijat. Ravintolisä on tehonnut esimerkiksi synnynnäiseen epämuodostumaan spina bifidaan eli selkärankahalkioon, Stachowiak muistuttaa.

Hänen ryhmänsä tutkimuksen julkaisi Translationa Psychiatry.

Korjaus 29.11. klo 9.32: Kuvatekstissä korjattu kuvien luonnehdinnat oikein päin.

Käyttäjä3448
Seuraa 
Viestejä3

'' Vasemmanpuoleiset miniaivot on kasvatettu skitsofreniapotilaiden kantasoluista, oikeanpuoliset terveiden ihmisten. Sekä punaisissa kantasoluissa että virheissä hermosoluissa näkyy selvä ero, joka kertoo kehityksen häiriöistä. Kuva: M. Stachowiak ''

Eikö tämä ole juuri toisinpäin? 

Kuten oikealla olevan kuvan ylhäällä lukee: Schizophrenia ;

Vasemmalla control = kontrolli. 

  • ylös 11
  • alas 3
Käyttäjä5105
Seuraa 
Viestejä146

Joskus traumojen aiheuttamaa dissosiaatiota luullaan virheellisesti skitsofreniaksi. Samoin masennus ym voi olla traumojen seurausta eikä syy.
Jo haavoittunut on alttiimpi haavoittumaan lisää. Ja vielä lisää.
Tätä ei haluta tietää, koska lääketeollisuus on niin valtava bisnes. Traumatisoituneille ei ole riittäviä terapioita, koska silloin nämä voisivat selvitä ilman lääkkeitä.

Ne jotka haluaisivat hoitaa oikein, äänestetään ulos heti koska se maksaa. Ilkka Taipaletta ei haluttu ottaa terveysministeriksi, koska joidenkin päättäjien henkinen pienuus ja rahanhimo korkeimpana ominaisuutena olisi paljastunut.
Sekundäärisiin pelleilyihin on kyllä rahaa. Jos vaikka sote-uudistus olisi haluttu saada valmiiksi, se olisi jo tehty. Neuvostoaikainen virastokulttuuri kukoistaa organisaatioissa ja lait on laadittu lähinnä virheiden peittelyyn. Esim resurssipulaan voidaan vedota kaikessa. Asiakkaat ja väärät diagnoosit ei kiinnosta sillä päättäjän koko eksistenssi on vallankäytössä ja statuksessa, ja erityisesti hyvien veljien hyväksynnässä. Hoitojärjestelmät ja diagnoositkin on siis sorvattu päättäjien ja lääkebisneksen eduksi, potilas on vain pelinappula.

Sisältö jatkuu mainoksen alla