Alkoholi lisää väkivaltaa yhtä paljon skitsofreeneilla kuin muulla väestöllä. Kuva: Kuvapörssi.
Alkoholi lisää väkivaltaa yhtä paljon skitsofreeneilla kuin muulla väestöllä. Kuva: Kuvapörssi.

Alkoholi ja muut päihteet ovat usein väkivaltarikollisuuden taustalla, eivät niinkään mielenterveysongelmat.

Skitsofrenian ja väkivaltarikollisuuden välillä on tunnetusti yhteys. Tiedetään myös, että psykooseista kärsivät potilaat ovat muita useammin alkoholin ja huumeiden väärinkäyttäjiä.

Uuden tutkimuksen mukaan päihdehäiriöisen psykoottisen henkilön riski tehdä väkivaltarikos ei ole yhtään suurempi kuin henkilön, joka on päihteiden väärinkäyttäjä mutta ei ole psykoottisesti sairas. Toisin sanoen skitsofrenia ja muut psykoottiset sairaudet eivät ole lainkaan itsenäinen väkivaltakäyttäytymisen riskitekijä päihdehäiriön lisäksi.

Löydös viittaa siihen, että väkivallan ehkäisyssä strategiat, jotka pyrkivät vähentämään alkoholin ja huumeiden väärinkäyttöä olisivat vaikuttavampia kuin keskittyminen mielenterveyden ongelmiin.

Oxfordin yliopiston psykiatrian osaston tutkija Seena Fazel teki kollegoineen systemaattisen arvion kaikista aiemmista tutkimuksista psykoottisista sairauksista ja väkivallan riskistä. Joidenkin tutkimusten mukaanskitsofrenialla ei ollut yhteyttä väkivaltaisuuteen kun taas toisten mukaan skitsofreenien riski on merkittävästi muuta väestöä suurempi.

Monet mielenterveystyötä tekevät ovat pitäneet skitsofrenian yhteyttä väkivaltaan median ylläpitämänä myyttinä, joka on aiheetta leimannut mielenterveyden häiriöistä kärsiviä.

Fazel löysi 20 tutkimusta, joissa verrattiin psykoottisten riskiä väkivaltaan muuhun väestöön. He huomasivat, että väkivallan riski oli todella muita suurempi skitsofreenikoilla ja muilla, joilla oli psykoottisia oireita.

Skitsofreenikkomiehet ja muut psykootikot olivat viisi kertaa muita miehiä todennäköisemmin väkivallantekijöitä, naisilla riskisuhde oli peräti kahdeksan.

Tarkempi analyysi osoitti kuitenkin, että alkoholin ja huumeiden käytön ero skitsofreenikkojen ja muun väestön välillä riitti yksin selittämään tämän vaihtelun. Päihteet lisäsivät merkittävästi väkivaltariskiä psykootikoilla, mutta aivan samalla tavalla kuin muussakin väestössä.

Tutkijat uskovat, että heidän löydöksensä auttaa vähentämään skitsofreniasta ja muista psykooseista kärsivien leimaamista:

"Koska päihteiden väärinkäyttö on kolme neljä kertaa yleisempää kuin psykoosit, kansanterveydelliset strategiat vähentää väkivaltaa voisivat keskittyä päihteiden väärinkäytön ehkäisyyn ja hoitoon yksilöllisellä, yhteisöllisellä ja yhteiskunnan tasolla"

Tutkimuksen julkaisi PLoS.

Lue myös toimittaja Marko Hamilon blogipostaukset FBI ja koulusurmat, Miksi ja pari muuta kysymystä sekä artikkeli Miksi nuori surmaa?.

Aurinkokunnassamme kiitänyttä asteroidia tutkitaan vielä radioteleskoopein. Ohessa taiteilijan näkemys sikarin muotoisesta vieraasta. Kuva: ESO / M. Kornmesser

Asteroidi ’Oumuamua tuli Maan lähelle aurinkokuntamme ulkopuolelta ja on nyt jo yli 300 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

Asteroidi ulkoavaruudesta lensi aurinkokuntaamme lokakuussa, ja se paljastui oudosti sikarin muotoiseksi. Asteroidi sai nimen ‘Oumuamua, joka tarkoittaa havaijin kielellä viestinviejää.

Tähtitieteilijät haluavat nyt tarkistaa, onko asteroidissa merkkejä vieraasta sivilisaatiosta tai Maan ulkopuolisesta älystä.

Asteroidia tutkii loppuviikosta iso Green Bankin radioteleskooppi läntisessä Virginiassa Yhdysvalloissa, kertoo The Guardian.

Radioteleskooppi seuraa asteroidia keskiviikosta alkaen ainakin kymmenen tuntia. Merkkejä etsitään neljällä eri radiotaajuudella.

”Asteroidista voisi löytyä esimerkiksi radiolähde”, sanoo tähtitieteen professori Avi Loeb Harvardin yliopistosta. Hän on mukana Breakthrough Listen -hankkeessa, joka etsii vieraan älyn merkkejä avaruudesta.

Breakthrough Listen -hanke perustettiin 2015. Se etsii elämän merkkejä planeetoilta, joita on löydetty ja löydetään miljoonalta lähimmältä tähdeltä. Hanketta rahoittaa venäläinen miljardööri Juri Milner.

”On outoa, että ensimmäinen kappale, jonka havaitsemme tulevan aurinkokuntamme ulkopuolelta, on tuon muotoinen”, sanoo Loeb.

”Jos siinä on mitään keinotekoista, saamme siitä selvää. Melko varmasti se on tavallinen kappale”, sanoi Loeb The Guardian -lehden mukaan.

Tähtitieteilijät pystyivät päättelemään asteroidin radasta, että se tuli aurinkokuntamme ulkopuolelta. Jonkin kappaleen painovoima on sinkauttanut sen tähtienväliseen avaruuteen.

‘Oumuamuan muoto mietityttää tähtitieteilijöitä. Samanlaista ei ole tavattu aurinkokunnassamme.

Vaikka signaalia maan ulkopuolisesta älystä ei saataisikaan, saa radioteleskoopilla lisää tietoa kohteesta. Vielä ei tiedetä, onko sillä vettä ja kaasuja.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta.

Nykyihminen Homo sapiens kehittyi Afrikassa, mistä noin 60 000 vuotta sitten levittäytyi Aasian ja Euroopan puolelle joukko, josta kaikki nykyiset ei-afrikkalaiset polveutuivat.

Näin ihmislajin tarinaa on kerrottu koulukirjoissa ja tiedeuutisissa vuosien ajan. Nyt siihen on aika tehdä päivitys, toteavat alan asiantuntijat Science-lehdessä .

Arvostetun Max Planck -instituutin ja Hawaijin yliopiston tutkijat kokosivat analyysissaan yhteen joukon löytöjä, jotka on tehty Aasiassa aivan viime vuosina. Niistä saadut tutkimustulokset eivät sovi yhteen vanhan kertomuksen kanssa.

Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Kiinasta on löydetty nykyihmisen jäänteitä, jotka on ajoitettu 70 000–120 000 vuotta vanhoiksi.

Löydöt Kaakkois-Aasiasta ja Australiasta viittaavat siihen, että nykyihminen ehti häärätä sielläkin jo ennen kuin lajimme vanhan teorian mukaan oli edes astunut jalallaan Afrikan ulkopuolelle.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta, siis kaksi kertaa pidempi aika kuin mitä ennen otaksuttiin.

Heidän jälkeensä muuttajia on ollut useita, kunnes suurin Afrikasta muutto nähtiin 60 000 vuotta sitten.

Jokin vanhassa tarinassa sentään pitää kutinsa: kaikki kansat Afrikan ulkopuolella polveutuvat tuosta viimeksi mainitusta joukkiosta. Syystä tai toisesta aiemmin lähteneiden ihmisten suvut ovat sammuneet.

”Varhemmin kuin 60 000 vuotta sitten Afrikasta levittäytyneet ihmiset olivat todennäköisesti pieniä metsästäjä-kerääjien ryhmiä. Ainakin jotkin näistä varhaisista levittäytyjistä jättivät vähäisiä geneettisiä jälkiä nykyisiin ihmispopulaatioihin”, selittää tutkimustiedotteessa professori Michael Petraglia Ihmisen historian Max Planck -instituutista.

Analyysissaan tutkijat liittävät tarinaan myös viimeaikaisissa geenitutkimuksissa saadut tiedot siitä, että nykyihminen pariutui sukulaislajiensa kanssa Afrikasta lähdettyään.

Nykyihmisiltä on tunnistettu niin neandertalien kuin denisovanihmisten geenejä sekä näiden lisäksi vielä tunnistamattoman ihmislajin perimää.

Tutkijoiden mukaan risteytyminen tapahtui Aasiassa, missä lajeillamme oli mahdollisuus kohdata oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.