Pyöreät jäljet kuuluivat jättimäiselle kasvinsyöjäliskolle, joka kulki neljällä jalalla. Kuva: Edinburg University / Paige de Polo
Pyöreät jäljet kuuluivat jättimäiselle kasvinsyöjäliskolle, joka kulki neljällä jalalla. Kuva: Edinburg University / Paige de Polo

Tuulisella Skyen saarella on muinoin lekotellut hirmuliskoja leppeissä oloissa.

Luoteis-Skotlannin rannikolla sijaitsevalta Skyen saarelta on jälleen löydetty todisteita alueella muinoin eläneistä dinosauruksista. Saaren pohjoisosissa on kymmeniä erikokoisia dinosauruksen jälkiä, joista suurimmat ovat autonrenkaan kokoisia.

Nykyään paikalla on tuulen pieksämää rantakivikkoa, mutta kauan sitten ranta oli pehmeää, mutaista laguunia. Jälkensä siihen ovat painaneet sekä kasvinsyöjäliskot että näitä saalistaneet lihansyöjädinosaurukset, Tyrannosaurus rexin alkukantaiset serkut.

Jäljet ovat otollisissa olosuhteissa kivettyneet ja tarjoavat nyt tutkijoille mahdollisuuden kurkistaa 170 miljoonan vuoden takaiseen maailmaan.

Tuolloin maapallon mantereet muodostivat yhtenäisen jättiläismantereen, Pangaian. Dinosaurusten jäljet ovat ajalta, jolloin Pangaia alkoi hiljalleen hajota. Skotlanti sijaitsi tuolloin lähellä päiväntasaajaa ja oli ilmastoltaan hyvin miellyttävä.

”Tämä oli subtrooppinen paratiisi, luultavasti hieman sellainen kuin Florida ja Espanja ovat nykyään”, kuvailee paleontologi Steven Brusatte Edinburghin yliopistosta The Guardian -lehdelle.

Jäljet sijaitsevat rantakivikossa, joka jää nousuveden aikana veden peittoon. Ne löysi Brusatten oppilas, joka sattui kävelemään saaren rantaa otollisella hetkellä.

Jo aiemmin on tiedetty, että näillä tienoilla on dinosaurusten jälkiä. Samat tutkijat löysivät vuonna 2015 satoja kasvinsyöjäliskojen jättämiä painaumia samoilta seuduilta.

Alue on Skotlannin merkittävin dinosaurusten jälkien esiintymä ja maailmanlaajuisestikin poikkeuksellinen, sillä juuri tältä ajanjaksolta, jurakauden puolivälistä, löytyy niukasti dinosaurusten fossiileita ja muita merkkejä hirmuliskoista.

Nyt löydettyjen 50 jäljen joukossa on myös tunnistettavasti kolmivarpaisen dinosauruksen jälkiä. Ne kuuluvat todennäköisesti jonkinlaiselle teropodille eli kaksijalkaiselle lihansyöjäliskolle.

Jälkien koon puolesta Brusatte arvelee jälkien jättäjän olleen noin tonnin painoinen ja viiden-kuuden metrin pituinen hirmulisko, pienempi versio kuulusta Tyrannosaurus rexistä.

Dinosaurusten valtakausi maapallolla oli niin pitkä, että sitä on ihmisen vaikea hahmottaa. T. rex eli vasta sata miljoonaa vuotta tämän jäljen jättänyttä hirmuliskoa myöhemmin. Kyse onkin nyt hirmuliskojen kuninkaan varhaisesta ja pienemmästä serkusta.

Suurimmat jäljistä ovat pyöreitä ja jopa autonrenkaan kokoisia. Ne ovat muistona Skotlannissa tömistelleistä, yli kymmenen tonnin painoisista kasvinsyöjäliskoista.

Pitkäkaulaiset kasvinsyöjäliskot eli sauropodit kävelivät neljällä jalalla. Nämä jäljet jättänyt otus on ollut ehkä noin 15 metriä pitkä, Brontosauruksen tyyppinen kasvinsyöjäjättiläinen.

Jälkien perusteella on voitu hahmotella dinosaurusten kulkureittejä. Näyttää siltä, että nykyisin veden peitossa oleva rantakivikko on tuolloin kauan sitten ollut leppeä laguuni.

”Nämä näyttävät siltä kuin dinosaurukset olisivat vain hengailleet täällä, suorastaan maleksineet”, Brusatte sanoo.

Dinosaurukset talsivat rannalla ihmisen mittapuulla ehkä polvenkorkuisessa vedessä.

Alueella sijaitsevat jäljet tulevat tuottamaan vielä monta tutkimusartikkelia. Uusimman raportin julkaisi Scottish Journal of Geology.

Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois
Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois

Jokin pieni otus kipitti joen pohjassa jo 540 miljoonaa vuotta sitten.

Kiinasta on löytynyt maailman vanhimmat tunnetut jalanjäljet. Tai oikeammin raajan- tai ulokkeenjäljet.

Jokin pieni otus, todennäköisesti myöhempien niveljalkaisten varhainen esi-isä, on kipittänyt ja kaivautunut joen pohjassa satoja miljoonia vuosia sitten.

Nykyään tuo muinainen joenpohja on kiveä Etelä-Kiinassa. Kivettyneet jäljet löytyivät kahden kivikerroksen välistä. Niistä vanhempi on ajoitettu 551 miljoonan vuoden ikäiseksi ja nuorempi 541 miljoonan vuoden ikäiseksi.

Otus on siis elänyt yli 540 miljoonaa vuotta sitten. Tältä ajalta ei vielä tunneta jalallisia olentoja. Otus on elänyt juuri ennen kambrikautta, jolloin eläinkunta kehittyi räjähdysmäisesti ja uusia lajeja syntyi valtavasti.

Fossiili ajoittuu ediacara-kauden viimeisille vuosimiljoonille. Tuona aikana kehittyivät ensimmäiset monisoluiset ja monimutkaisemmat eläimet.

Valtaosa tuon ajan fossiileista on erilaisia pehmytkudoksisia matoja ja pussimaisia pieneliöitä. Nyt jälkensä jättäneellä otuksella on siis kuitenkin jo tuolloin ollut raajat. Tämä on merkittävää, sillä löydös voi auttaa ymmärtämään eliöiden kehitystä paremmin.

”Eläimet käyttävät ulokkeitaan liikkumiseen, pesänrakennukseen, taisteluun ja syömiseen. On tärkeä tietää, milloin ensimmäiset raajat ilmaantuivat ja mille eläimille, koska sitten ymmärrämme paremmin, miten muinaiset eläimet maapallolla alkoivat muuttua”, selittää geobiologi, professori Shuhai Xiao Virginian teknillisestä yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Kivettyneet jäljet ovat niin pieniä, että tutkijat saivat toden teolla tihrustaa kiveä eri kulmissa, jotta auringonvalo olisi osunut pieniin yksityiskohtiin. Jäljet ovat todella hentoja ja vain muutaman millimetrin kokoisia.

Toistaiseksi on mahdotonta sanoa, minkälainen ötökkä jäljet on jättänyt. Asiaa helpottaisi, jos itse otus olisi kuollut ja kivettynyt jälkien läheisyyteen, mutta näin ei ole käynyt

Tutkijat kuitenkin arvelevat, että otus on ollut ehkä sormenpään levyinen ja sillä on mahdollisesti ollut neljä tai viisikin paria jalkoja.

Jäljet ovat kahdessa rivissä, ja fossiilista erottuu myös tunnelia muistuttavia kohoumia. Jälkien perusteella tutkijat ovat hahmotelleet otuksen liikkeet ja ulkonäön.

Tutkijat uumoilevat, että pieni otus on painanut menemään pohjaa pitkin ja välillä kaivautunut pohjahiekkaan, kenties pyydystääkseen mikrobeja ruoakseen tai happea etsien. Voi olla, että tällaisilla pienillä, pohjasedimenttiä sekoittaneilla otuksilla on ollut suurempikin vaikutus muinaisen maapallon geokemiallisiin prosesseihin.Tuolloin yli 540 miljoonaa vuotta sitten maapallon kaikki elämä oli vielä merissä. Ensimmäiset eläimet siirtyivät maalle vasta miljoonia vuosia myöhemmin. Maan päällä ei ollut vielä kasvejakaan.Tutkijat ovat alustavasti sijoittaneet jäljet jättäneen otuksen muinaiseen Lamonte-sukuun, jolle kaivautuminen on ollut muidenkin fossiilien perusteella tyypillistä. Eläintä ei kuitenkaan näillä tiedoilla voida tunnistaa. Otus on kenties ollut sukua joko myöhemmille niveljalkaisille tai nivelmadoille.Tutkimuksen julkaisi Science Advances.

Myös häviävälle puolelle joutuminen ja voimattomuuden tunne lisävät salaliittoteorioiden viehätystä.

Ihmisen kuvitelma omasta osaamisestaan ei aina vastaa todellisuutta. Psykologiassa tunnettu esimerkki tästä on niin sanottu ylivertaisuusvinouma. Se tarkoittaa, että ihminen uskoo tietävänsä aiheesta sitä enemmän, mitä vähemmän hän oikeasti ymmärtää.

Uusi tutkimus osoittaa, että tästä vinoumasta kärsivät ihmiset ovat myös alttiimpia salaliittoteorioille.

Amerikkalaisen Lehighin yliopiston psykologian tutkijat Joseph Vitriol ja Jessecae Marsh selvittivät, miten ihmisten poliittiset tiedot ja taipumus uskoa salaliittoihin korreloivat Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana.

Viime vaalien myllerryksessä julkisuuteen tunki mitä oudoimpia valeuutisia ja hämäriä salaliittoteorioita, joista häiriintynein oli ehkä väite demokraattipoliitikkojen pyörittämästä lapsipornoluolasta pizzaravintolan kellarissa.

”Hallitukseen ja yhteiskunnan instituutioihin kohdistuvia salaliittoteorioita esiintyy läpi poliittisen kentän. Näissä uskomuksissa annetaan ylenpalttista vaikutusvaltaa jollekin näkymättömälle toimijalle tai salamyhkäiselle taholle”, Vitriol kuvailee.

”Salaliittoteoriat usein perustuvat jo kumottuihin harhaluuloihin, ja niihin uskova pyrkii niiden avulla torjumaan omaa maailmankuvaansa uhkaavan tiedon, joten niitä on hankala oikaista”, Vitriol sanoo PsyPost-verkkolehdessä.

Vitriolin ja Marshin tutkimuksessa 394 amerikkalaista sai vastata politiikkaa koskeviin kysymyksiin ennen ja jälkeen vuoden 2016 presidentinvaalien.

Heidän piti ensin arvioida, miten hyvin he tuntevat hallituksen politiikkaa. Sitten heitä pyydettiin kertomaan mahdollisimman tarkasti, mistä missäkin linjauksessa ja hankkeessa on oikeasti kyse ja miten ne vaikuttavat.

Löytyi kiinnostava yhteys: mitä kauempana ihmisen käsitys omista tiedoistaan oli todellisesta osaamisesta, sitä todennäköisemmin hän myös uskoi johonkin salaliittoteoriaan, kuten että aids on Yhdysvaltain hallituksen luoma sairaus tai että prinsessa Dianan kuolema oli salamurha.

Kiintoisaa oli sekin, että ilmiö näytti vaikuttavan voimakkaammin Hillary Clintonin kannattajiin sen jälkeen, kun Clinton oli hävinnyt vaalit Donald Trumpille. Toisin sanoen hävinnyt puoli halusi entistä herkemmin uskoa, että maailmassa on meneillään jotain hämärää.

Sama on havaittu aiemmassakin tutkimuksessa. Kun Barack Obama voitti Mitt Romneyn vuoden 2012 presidentinvaaleissa, tuolloin alakynteen jääneet republikaanit epäilivät todennäköisemmin, että vaalituloksissa tai maailmassa yleensä oli jotain vilunkia meneillään.

Salaliittoteoriat ovat siis tavallaan häviäjien harrastus.

”Kun ihmiset kokevat olevansa voimattomia ja heidän kannattamansa puolue häviää, salaliittoteorioista tulee houkuttelevia. Ihmiset tuntevat itsensä uhatuiksi eivätkä koe pystyvänsä hallitsemaan tärkeitä tapahtumia ja asioita”, Vitriol selittää.

Tutkimuksen julkaisi European Journal of Social Psychology.

Vitriol oli hiljattain tekemässä myös toista tutkimusta, joka julkaistiin samassa lehdessä. Tämä 3 500 ihmistä kattanut kyselytutkimus osoitti salaliittoteorioihin uskomisen olevan kytköksissä siihen, että ihminen uskoo yhteiskunnan perusarvojen olevan uhattuina.

Yhdysvalloissa ja epäilemättä muissakin maissa oikeiston ja vasemmiston salaliittoteoriat poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi Amerikan laitaoikeisto esitti pitkään väitteitä siitä, että presidentti Obama olisi syntynyt Keniassa.

Tässä kelkassa oli myös Trump ennen valintaansa presidentiksi. Obaman on myös väitetty olevan muslimi.

Demokraattien kannattajien ja vasemmiston parissa taas on yleisempää uskoa, että WTC:n tornien romahdukseen johti jonkinlainen Yhdysvaltain sisäinen salaliitto. Uskomukset kohdistuvat siis tyypillisesti vastakkaiseen poliittiseen siipeen.

Myös kummankin laidan tieteenvastaisia näkemyksiä on tutkittu, ja ne näyttävät menevän melko tasan.

Republikaanien kannattajille on huomattavasti tyypillisempää vastustaa evoluutioteoriaa ja kiistää ilmastonmuutos kuin demokraateille. Vasemmisto taas suhtautuu epäluuloisemmin geenimuunteluun ja rokotteisiin.

Karkeasti voi sanoa, että vasemmistolle on tyypillisempää epäillä suuryrityksiä, kun oikeistolainen taas epäilee hallitusta.

Ylipäänsä näyttää siltä, että ihminen valitsee sellaiset uskomukset, jotka sopivat hänen maailmankuvaansa, olivat ne totta tai eivät.