Liikunta pitää päänkin kunnossa. Kuva: <span class="photographer">Terhi Liimu / HS</span>
Liikunta pitää päänkin kunnossa. Kuva: Terhi Liimu / HS

Huono fyysinen kunto keski-iässä näkyy aivojen tilavuudessa parikymmentä vuotta myöhemmin, huomasivat yhdysvaltalaistutkijat.

Ikääntyminen syö jokaisen aivoja, mutta liikunnan puute voi vauhdittaa niiden supistumista, vihjaa yhdysvaltalainen seurantatutkimus.

“Huonon kunnon ja aivojen myöhemmän tilavuuden välillä ilmeni suora yhteys, mikä kielii nopeutuneesta ikääntymisestä”, sanoo tutkija Nicole Spartano Bostonin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui lähes 1600 tervettä nelikymppistä, joiden maksimaalista hapenottokykyä koeteltiin juoksumatolla. 20 vuotta myöhemmin kuntotesti toistettiin. Nyt kuvattiin myös koehenkilöiden aivot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että kehno fyysinen kunto ennakoi aivojen tilavuuden pienentymistä: jokainen kahdeksan yksikön heikennys hapennottokyvyssä vastasi normaalisti vuoden aikana tapahtuvaa kutistumista aivoissa. Tässä analyysissä ei otettu lukuun sellaisia henkilöitä, joille oli seuranta-aikana ilmaantunut sydän- tai verenkiertovaivoja. Kun sydän- ja verenkiertohäiriöiset otettiin mukaan analyysiin, hävikki tuplaantui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niillä, joiden verenpaine ja syke kohosi ensimmäisen testin aikana muita nopeammin, oli todennäköisesti keskimääräistä pienemmät aivot vanhempana.

Spartano muistuttaa, ettei nyt tehty tutkimus riitä todistamaan syy-yhteyttä fyysisen kunnon ja aivojen koon välillä.

”Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että kuntoilu keski-iässä voi olla erityisen tärkeää miljoonille ihmisille, joilla on jo merkkejä sydän- ja verenkiertosairauksista”, hän sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Neurology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla