Verkkokalvolle istutettiin elektrodien ruudukko.
Verkkokalvolle istutettiin elektrodien ruudukko.

Verkkokalvoistute syötti kirjaimet näköhermolle.

Sokea ihminen on ensi kertaa pystynyt lukemaan pistekirjoituskirjaimia sormiaan käyttämättä. Temppu onnistui, kun verkkokalvolle istutetun mikrosirun elektrodeja stimuloitiin ja ne lähettivät havainnosta tiedon näköhermon kautta aivoihin, joka tunnisti ärsykkeet pistekirjaimiksi.

Argus II -niminen näkölaite on asennettu yli 50 näkövammaiselle, joista moni näkee sen avulla valoa, liikettä ja kohteita. Se hyödyntää pientä silmälaseihin kytkettyä kameraa ja verkkokalvolle kiinnitettyä mikrosirua.

Nyt tutkijat kuitenkin ohittivat kameran ja lähettivät ärsykkeet suoraan verkkokalvoistutteeseen. Istutteessa on 60 elektrodin ruudukko, jonka välityksellä näköhermoihin voidaan stimuloida kuvioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koehenkilö pystyi tunnistamaan yli 80 prosentin tarkkuudella laitteella välitettyjä lyhyitä sanoja, raportoivat tutkijat Frontiers in Neuroprosthetics -lehdessä. Yksittäisiä kirjaimia näytettiin puolen sekunnin ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennestään näkölaitteella on voinut lukea lyhyitä sanoja, jotka on kirjoitettu suurin tavanomaisin kirjaimin. Kuitenkin stimuloimalla pistekirjoitusta suoraan istutteelle lukemista voisi mahdollisesti nopeuttaa, kun laitteeseen kytkisi myös kirjaintentunnistusohjelman.

Alla olevassa videossa on kuvattu näkölaitteen toimintaperiaate, mutta ei koetta, jossa kamera ohitettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla