Kariesbakteerit eivät ole makeisia paljon popsivan ainoa peikko. Mitä runsaammin sokeria ravinto sisältää, sitä enemmän hammasluun muodostus hidastuu ja reikiintyminen nopeutuu. Sokeri jarruttaa erityisesti hammasluun tukirakenteen muodostusta. Pahinta...

Kariesbakteerit eivät ole makeisia paljon popsivan ainoa peikko. Mitä runsaammin sokeria ravinto sisältää, sitä enemmän hammasluun muodostus hidastuu ja reikiintyminen nopeutuu. Sokeri jarruttaa erityisesti hammasluun tukirakenteen muodostusta. Pahinta on jos sokeripommitus alkaa jo lapsena. Se lisää myös myöhemmällä iällä hammasluun rapautumista ja karieksen määrää. Tiedot perustuvat Esa Pekkalan tuoreeseen väitöstutkimukseen, joka tarkastettiin Oulun yliopistossa.

Reikiintymisen pääsyntypukki on Streptococcus mutans-bakteeri, jonka aineenvaihdunta muodostaa sokereista liuottavia happoja. Yleensä kariestartunta saadaan 1-3 vuoden iässä. Sylki pystyy estämään useita happohyökkäystä päivässä. Jos suun happamuus lisääntyy useammin, kiilteestä liukenee mineraaleja enemmän kuin siihen sitoutuu takaisin ja hampaat reikiintyvät.

Hammaslääkäreitä huolettaa se, että makeisten kulutus ja kaikenlainen napostelu on lisääntynyt roimasti. Suomalaiset, erityisesti lapset ja nuoret, popsivat karkkeja ämpärillisen eli noin 12 kiloa vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla