Tilkka sokeriliuosta lievittää pistosta.

Pistokset ja muut kivuliaat toimenpiteet ovat vauvoille siedettävämpiä, jos he saavat tilkan sokeriliuosta ennen toimenpidettä, tuore Cochrane-tutkimuskatsaus vahvistaa. Sokeriliuosta on käytetty vauvojen kivunlievitykseen jo pitkään, mutta sen tehosta ei ole ollut täyttä varmuutta.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat neljäntoista tutkimuksen aineistoihin, jotka kattoivat lähes 1 600 vauvan tiedot. Tutkimuksissa vauvoille oli annettu erivahvuisia sokeriliuoksia pari minuuttia ennen pistosta.

Sokeriliuosta saaneet vauvat itkivät keskimäärin lyhyemmän aikaa kuin pelkkää vettä saaneet, minkä perusteella tutkijat uskovat sokerin lievittäneen vauvojen kipua. Täyttä varmuutta tästä ei kuitenkaan ole, sillä vauvojen kipuaistimuksista tiedetään kovin vähän. On esimerkiksi epävarmaa, kuinka hyvin pienet vauvat aistivat kipua ja missä määrin he eivät vain kykene ilmaisemaan sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sokeriliuosta käytetään Suomessa vauvojen kivunlievitykseen, mutta etenkin keskosvauvat hyötyvät myös vanhempien käsikapalosta, joka on suomalaistutkimuksessa todettu yhtä tehokkaaksi kuin paljon käytetty glukoosiliuos. Keskosille ja pienille vauvoille sylihoito on jopa turvallisempi, sillä keskosvauvat eivät usein pysty nielemään kunnolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvojen kivunlievitys on tärkeää, koska toistuvat kivut saattavat häiritä lapsen kehitystä ja tehdä vauvasta kipuherkän. Puolentoista vuoden ikään mennessä vauvoille voidaan antaa jopa 15 erilaista pistosta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla