Kevytlimujakaan ei kannata juoda ylettömästi. Kuva: Markus Jokela
Kevytlimujakaan ei kannata juoda ylettömästi. Kuva: Markus Jokela

Makeutusaineet sotkevat suoliston bakteerikantaa.

Moni välttelee ylimääräistä sokeria valitsemalla vaikkapa kevytlimonadin. Keinotekoiset makeutusaineet voivat kuitenkin nostaa verensokeria, lihottaa ja altistaa jopa diabetekselle sokerin tavoin.

Syynä on se, että makeutusaineet voivat vaikuttaa suoliston bakteerikantaan.

Ilmiö on huomattu hiirikokeissa mutta myös ihmisillä. Pitkäaikainen keinomakeuttajien käyttö liittyy painonnousuun, kasvaneeseen vyötärönympärykseen ja huonontuneeseen sokerinsietoon. Keinomakeuttajat näyttävät muuttavan jonkin verran mikrobitasapainoa suolistossa myös ihmisillä.

Seitsemän vapaaehtoista osallistui taannoin kokeeseen, jossa he nauttivat viikon ajan suurimman sallitun päiväannoksen sakariinia. Neljällä glukoosinsieto huononi ja suoliston bakteerikanta muuttui.

Kun näiden henkilöiden ulostetta siirrettiin mikrobeista siivottuihin hiiriin, vaikutus siirtyi myös eläimiin. Muilla kolmella sakariini ei vaikuttanut.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin samanlaisia vaikutuksia. Makeutusaine asesulfaami K muutti hiirten suoliston mikrobitasapainoa ja lihotti hiiriä, joskin vain uroksia.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Anne-Maria Pajari kirjoittaa aiheesta tuoreessa Ravitsemuskatsaus-lehdessä.

Hiirikokeiden perusteella ei hänen mukaansa voi tehdä kovin syvällisiä päätelmiä ihmisten terveydestä. Laboratoriohiiret jalostetaan lähes identtisiksi, mutta ihmisten välillä on suuria yksilöllisiä eroja.

Perimä vaikuttaa suoliston bakteerikantaan hyvin paljon. Kokeessa sakariinikaan ei vaikuttanut kaikkiin samoin.

”Joillain näyttäisi siltä, että ainakin sakariini voisi suorastaan viedä ojasta allikkoon, ainakin jos sitä käyttää paljon. Sitten oli niitä, joihin sakariini ei vaikuttanut mitenkään. Se riippuu ilmeisesti perimästä ja ruokavaliosta”, Pajari sanoo.

Tuoreessa australialaisessa tutkimuksessa havaittiin myös, että asesulfaami K ja sukraloosi nostivat koehenkilöiden verensokeria kolmen viikon kokeilussa. Terveet koehenkilöt nauttivat makeutusainetta päivittäin kapseleina määrän, joka vastaa 1,5 litran pullollista kevytlimonadia. Loput saivat lumelääkettä.

Makeutusaineita nauttineiden glukoosivaste heikkeni. Tutkijat sanovat, että tämä voi altistaa jopa diabetekselle. Koe oli kuitenkin pieni, eikä tutkimusta ole vertaisarvioitu.

”Paljon on hypeä ja ehkä tulosten merkitystä usein tulkitaan yli, vaikka tutkimukset sinänsä olisikin tehty oikein”, Pajari muistuttaa.

Pajarin mukaan makeutusaineisiin pätee sama kuin ruokavalioon eli kohtuus kaikessa.

Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.