Kevytlimujakaan ei kannata juoda ylettömästi. Kuva: Markus Jokela
Kevytlimujakaan ei kannata juoda ylettömästi. Kuva: Markus Jokela

Makeutusaineet sotkevat suoliston bakteerikantaa.

Moni välttelee ylimääräistä sokeria valitsemalla vaikkapa kevytlimonadin. Keinotekoiset makeutusaineet voivat kuitenkin nostaa verensokeria, lihottaa ja altistaa jopa diabetekselle sokerin tavoin.

Syynä on se, että makeutusaineet voivat vaikuttaa suoliston bakteerikantaan.

Ilmiö on huomattu hiirikokeissa mutta myös ihmisillä. Pitkäaikainen keinomakeuttajien käyttö liittyy painonnousuun, kasvaneeseen vyötärönympärykseen ja huonontuneeseen sokerinsietoon. Keinomakeuttajat näyttävät muuttavan jonkin verran mikrobitasapainoa suolistossa myös ihmisillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seitsemän vapaaehtoista osallistui taannoin kokeeseen, jossa he nauttivat viikon ajan suurimman sallitun päiväannoksen sakariinia. Neljällä glukoosinsieto huononi ja suoliston bakteerikanta muuttui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun näiden henkilöiden ulostetta siirrettiin mikrobeista siivottuihin hiiriin, vaikutus siirtyi myös eläimiin. Muilla kolmella sakariini ei vaikuttanut.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin samanlaisia vaikutuksia. Makeutusaine asesulfaami K muutti hiirten suoliston mikrobitasapainoa ja lihotti hiiriä, joskin vain uroksia.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Anne-Maria Pajari kirjoittaa aiheesta tuoreessa Ravitsemuskatsaus-lehdessä.

Hiirikokeiden perusteella ei hänen mukaansa voi tehdä kovin syvällisiä päätelmiä ihmisten terveydestä. Laboratoriohiiret jalostetaan lähes identtisiksi, mutta ihmisten välillä on suuria yksilöllisiä eroja.

Perimä vaikuttaa suoliston bakteerikantaan hyvin paljon. Kokeessa sakariinikaan ei vaikuttanut kaikkiin samoin.

”Joillain näyttäisi siltä, että ainakin sakariini voisi suorastaan viedä ojasta allikkoon, ainakin jos sitä käyttää paljon. Sitten oli niitä, joihin sakariini ei vaikuttanut mitenkään. Se riippuu ilmeisesti perimästä ja ruokavaliosta”, Pajari sanoo.

Tuoreessa australialaisessa tutkimuksessa havaittiin myös, että asesulfaami K ja sukraloosi nostivat koehenkilöiden verensokeria kolmen viikon kokeilussa. Terveet koehenkilöt nauttivat makeutusainetta päivittäin kapseleina määrän, joka vastaa 1,5 litran pullollista kevytlimonadia. Loput saivat lumelääkettä.

Makeutusaineita nauttineiden glukoosivaste heikkeni. Tutkijat sanovat, että tämä voi altistaa jopa diabetekselle. Koe oli kuitenkin pieni, eikä tutkimusta ole vertaisarvioitu.

”Paljon on hypeä ja ehkä tulosten merkitystä usein tulkitaan yli, vaikka tutkimukset sinänsä olisikin tehty oikein”, Pajari muistuttaa.

Pajarin mukaan makeutusaineisiin pätee sama kuin ruokavalioon eli kohtuus kaikessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla