Telomeereillä on tärkeä rooli solun vanhenemisen säätelyssä. Nämä kromosomien päiden DNA-jaksot lyhenevät solun jakautuessa ja kuluvat eräänä päivänä kokonaan pois, jolloin solu ei pysty enää uusiutumaan ja se saa tappokäskyn. Telomeerejä on verrattu k...

Telomeereillä on tärkeä rooli solun vanhenemisen säätelyssä. Nämä kromosomien päiden DNA-jaksot lyhenevät solun jakautuessa ja kuluvat eräänä päivänä kokonaan pois, jolloin solu ei pysty enää uusiutumaan ja se saa tappokäskyn. Telomeerejä on verrattu kengännauhan rispaantumista estävään muovisuojukseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan olennaista ei ole pelkkä telomeerin pituus, myös kunto ratkaisee. Havainnosta kertoo eilen ilmestynyt tiedelehti Science.

Rockefellerin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että solu on tuhoon tuomittu, jos telomeerit eivät enää pysty tuottamaan TRF2-proteiinia. TNF2 ylläpitää solunjakautumista, vaikka telomeerit olisivat kutistuneet lähes olemattomiin. Proteiini estää kromosomien purkautumista ja murtumista.

Telomeerejä pidentämällä on mahdollista jatkaa solun elinikää. Vanhenemistutkijat ovat panneet toivonsa lyhenemistä hidastavaan telomeraasi- entsyymiin. Sillä on yritetty vaikuttaa solukuolemaan eläinkokeissa, mutta tulokset ovat olleet laihoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla