Banaanikärpäsen solut kilpailevat henkiinjäämisestä keskenään.
Banaanikärpäsen solut kilpailevat henkiinjäämisestä keskenään.

Flower-proteiini merkkaa häviäjät ja käynnistää niiden solukuoleman.

Saman eliön solutkin kilpailevat eloonjäämisestä keskenään. Nyt on löytynyt tekijä, joka merkkaa häviäjät ja käynnistää niiden solukuoleman.

Solukilpailu kuvattiin ensimmäisen kerran banaanikärpäsen toukan rakenteissa, joista muodostuu aikuisen kärpäsen siivet ja muita ruumiinosia. Solut vertaavat aineenvaihduntaansa keskenään. Voittajat jatkavat elämäänsä, muut kuolevat pois. Kilpailun tehtävä voi olla varmistaa, että vain kelpoisimmat solut osallistuvat yksilönkehitykseen.

Eduardo Morenon ryhmä on nyt paikallistanut Flower-proteiinin, joka osallistuu ratkaisevalla tavalla häviäjien eliminoimiseen banaanikärpäsen toukkavaiheessa. Tätä ainetta löytyy monisoluisten eliöiden solukalvoista. Se kiinnittyy häviäjäsoluihin ja käynnistää niiden ohjelmoidun solukuoleman. Solukilpailua ei käydä ilman tätä proteiinia.

Löydöllä voi olla paljonkin lääketieteellistä merkitystä, sillä solujen kelpoisuudessa esiintyy vaihtelua yksilönkehityksen lisäksi myös ikääntymisen, syövän synnyn ja etäpesäkkeiden muodostumisen eri vaiheissa.

Tutkimuksen julkaisi Developmental Cell -lehti.