Kännykkä kiinnostaa meitä kovasti. Kuva: Shutterstock
Kännykkä kiinnostaa meitä kovasti. Kuva: Shutterstock

Yhdessä tutkimuksessa tauko aiheutti tylsistymistä, toisessa se lisäsi tuttujen tapaamista.

Piilaakson uuden hyvinvointikikan dopamiinipaaston harjoittajat välttävät muun muassa älylaitteita. Tarkoitus on elvyttää kyky nauttia elämästä, ja sen pitäisi onnistua pidättäytymällä jonkin aikaa kaikenlaisista elämyksistä.

Toiset pitävät taukoa sosiaalisesta mediasta samaan tapaan samaan tapaan kuin jotkut tipatonta tammikuuta. Yhdysvalloissa puolet aikuisista sanoo rajoittavansa päivittäistä Facebookin käyttöä tai pitävänsä usean päivän taukoja.

Älylaitteiden tarjoama jatkuva kanssakäymisen, informaation ja viihteen virta koukuttaa. Itävallassa tehdyn tutkimuksen mukaan viikon tauko Facebookista, Instagramista ja Whatsappista voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten tylsistymistä ja voimistunutta halua päästä takaisin sosiaaliseen mediaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Enemmistö repsahti tutkimuksen aikana ainakin kerran tarkistamaan, mitä somessa tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Somelomiin kannustavat tutkimustulokset, joiden mukaan runsas Facebookin käyttö on yhteydessä masentuneisuuteen, yksinäisyyden kokemuksiin ja ylipäänsä matalampaan mielialaan.

Yhteys ei todista syyn ja seurauksen suhdetta. Voi olla, että masentuneet tai yksinäiset käyttävät enemmän sosiaalista mediaa eikä käyttö itsessään pahenna oloa.

Pari vuotta sitten tehty tutkimus kuitenkin osoitti, että Facebookin käyttö heikentää hyvinvointia. Mitä enemmän koehnekilöt päivittivät tiliään, tykkäsivät toisten päivityksistä ja klikkasivat linkkejä, sitä enemmän fyysinen ja psyykkinen terveys oli huonontunut vuoden päästä.

Psykologiset seuraukset voivat myös liittyä tapaan käyttää sosiaalista mediaa. Aktiiviset vuorovaikuttajat eivät koe haittoja, mutta passiiviset selailijat kokevat.

Kaiken kaikkiaan sosiaalisen media näyttää hieman heikentävän ihmisten hyvinvointia.

Parantaako sitten tauko sosiaalisesta mediasta oloa?

Vastauksen saamiseksi on viime aikoina tehty kokeellisia tutkimuksia, joissa satunnaisesti valitut koehenkilöt joutuvat pidättymään sosiaalisen median käytöstä. Heitä verrataan muihin, jotka jatkavat entiseen malliin.

Osassa tutkimuksista on sometauko on tehnyt koehenkilöille hyvää. Tauon aikana esimerkiksi tavattiin enemmän tuttuja, Stanfordin yliopiston taloustieteen professori Matthew Gentzkow ja hänen kollegansa osoittivat äskettäin.

Toisenlainen tulos syntyi Kansasin yliopiston tutkijan Jeffrey Hallin ja työtoverien tutkimuksessa, joka julkaistiin Media Psyhology -tiedeledessä.

He jakoivat omassa koehenkilöt viiteen eri ryhmään, joista yksi jatkoi vapaasti Facebookin, Twitterin, Snapchatin tai Instagramin käyttöä. Toiset pitivät niistä taukoa viikosta kuukauteen. Tutkijat seurasivat osallistujien tilejä vahtiakseen, että paastoa todella noudatettiin.

Koehenkilöt kirjasivat joka päivän päätteeksi, mitä he olivat päivän mittaan tehneet, ja vastasivat kysymyksiin hyvinvoinnista, elämänlaadusta ja yksinäisyydestä. Tiedot saatiin 130 osallistujalta sekä taukopäiviltä että päiviltä, jolloin he saattoivat vapaasti käyttää sosiaalista mediaa.

Tutkijat eivät havainneet mitään merkitseviä eroja eri ryhmien välillä eivätkä myöskään paasto- ja mediapäivien välillä. Yksinäisyys, elämän laatu tai päivittäiset tunnelmat eivät olleet mitenkään kiinni siitä, kuuluiko päivään somettamista vai ei.

Yksi selitys tulosten ristiriitaan voi tutkimuksen tekijöiden mukaan olla se, että ihmiset uskovat sosiaalisen median olevan ajan tuhlausta. Siksi he saattavat tuntea saavansa enemmän aikaan, kun ovat kyenneet pysymään poissa somesta.

Tämä saavutuksen tunne voi heijastua tyytyväisyytenä, kun heiltä somepaaston jälkeen kysytään, miten heillä menee. Pidättyminen on tahdonvoiman osoitus, ja siksi se tuntuu hyvältä.

Päivittäisessä elämässään ihmiset eivät ehkä tällaista sometaukoon liittyvää aikaansaamisen tunnetta koe, Hall ja kumppanit kirjoittavat.

Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että lopullista sanaa somepaaston eduista ei ole vielä sanottu.

”Meni monta vuotta niin, ettei Facebook ei voinut tehdä mitään väärää. Nyt on kulunut pari vuotta niin, ettei se ei ole voinut tehdä mitään oikein”, muistuttaa Facebook-paastosta hyötyjä löytänyt Gentzkow Stanfordin yliopiston verkkosivulla.

“Facebook on joko parasta mitä on tapahtunut tai se tuhoaa ihmisyyden. Tämä on kuin keskustelu televisiosta sen tullessa. Meidän olisi hyvä alkaa ymmärtää, mitä tämä teknologia todella tekee maailmalle”, hän sanoo.

elämäntapakeksijä
Seuraa 
Viestejä2038

Niin..kun eilen aloin shoppailla..tapasin mm. Oulun yliopiston rehtorin veljen....maitokaupassa...ja henkeä stimuloivia kauniita naisia....mitään tällaista ei tapahdu netissä.

1 x VAWT = 9 x HAWT

“Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounded by assholes.”
— Sigmund Freud

Sisältö jatkuu mainoksen alla