Kun vain sormenjäjen harjanteet osuvat tunnusteltavaan pintaan, syntyneistä värähtelyistä vahvistuvat ne taajuudet, joille tuntoaisti on herkistynyt. Kuva: <span class="photographer">Science/AAAS</span>
Kun vain sormenjäjen harjanteet osuvat tunnusteltavaan pintaan, syntyneistä värähtelyistä vahvistuvat ne taajuudet, joille tuntoaisti on herkistynyt. Kuva: Science/AAAS

Sormenjälkien kuopat ja harjanteet eivät ainoastaan lisää tarttumaotteen kitkaa, vaan herkistävät myös tuntoaistiamme.

Pystymme tuntemaan sormenpäillämme hiuksenohuita rakenteita, jotka ovat paksuudeltaan vain noin 200 mikrometriä eli millimetrin tuhannesosaa. Tästä on kiittäminen sormenjälkiä, raportoivat Pariisin yliopiston tutkijat Julien Schiebertin johdolla.

Ihossa syntyy värähtelyjä, kun tunnustelemme tarkasti tiettyä pintaa. Nämä värähtelyt herättävät aistinhermosoluja, jotka välittävät viestin aivoihin. Aivot puolestaan tulkitsevat viestin tuntoaistimukseksi.

Tutkijat testasivat sormenjälkien merkitystä tuntoaistin toiminnalle päällystämällä mekaanisen sensorin joko sileällä tai sormenjälkimäisen uurteisella hupulla. Sitten he kuljettivat sitä erilaisilla pinnoilla. Vain uurteinen huppu tuotti värähtelyä juuri sillä taajuudella, jolle ihon herkimmät aistinpäätteet ovat virittyneet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sormenjälkien kuopat ja harjanteet siis ilmeisesti parantavat ihon aistinpäätteiden erotuskykyä suodattamalla ja vahvistamalla tiettyjä värähtelytaajuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Science Express .

Sisältö jatkuu mainoksen alla