Miesten etusormen ja nimettömän suhdeluku on keskimäärin pienempi kuin naisilla.
Miesten etusormen ja nimettömän suhdeluku on keskimäärin pienempi kuin naisilla.

Etusormen ja nimettömän pituuden suhdetta ja sukupuolieroa säätelevät sukupuolihormonit kohdussa, havaitsivat tutkijat hiirillä. 

Miesten etusormi on keskimäärin lyhempi kuin nimetön, naisilla se taas on useimmiten saman pituinen tai pidempi.

Näiden kahden sormen pituuden suhteen (2D:4D) on esitetty kytkeytyvän esimerkiksi ihmisen aggressiivisuuteen ja urheilullisuuteen, ja sen on väitetty kielivän sukupuolihormonialtistuksesta kohdussa. 2D:llä tarkoitetaan etusormea ja 4D:llä nimetöntä.

Pituuden säätelymekanismi on kuitenkin ollut hämärän peitossa. Floridan yliopiston tuore hiiritutkimus vihjaa, että 2D:4D suhdetta ohjailee androgeenien ja estrogeenien tasapaino hyvin lyhyessä kehitysikkunassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Zhengui Zheng kollegoineen havaitsi, että androgeenireseptorien (AR) ja estrogeenireseptorien (ER) toiminta on kiivaampaa nimettömässä kuin etusormessa. AR:n toiminnan estäminen hillitsee nimettömän pituuskasvua ja aiheuttaa näin ollen suuremman 2D:4D-suhdeluvun. ER:n sammuttaminen sitä vastoin boostaa nimettömän kasvua ja madaltaa 2D:4D-lukua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat havaitsivat myös, että androgeenin lisääminen johtaa samaan tulokseen kuin estrogeenireseptorin sammuttaminen, ja vastaavasti estrogeenilisäys matkii androgeenireseptorin vaientamista.

Tutkijat seurasivat hiirialkioiden raajasilmujen kehitystä jäljittämällä ruston muodostamiseen osallistuvien geenien ilmentymistä.

Tutkimuksen julkaisi Pnas. Lisää sormien suhdelukututkimuksista voit lukea Tiede-lehden artikkelista

Sisältö jatkuu mainoksen alla