Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi.</span>
Kuva: Kuvapörssi.

Hiiritutkimus löysi sormien pituudesta yhteyden liikunnallisuuteen ja stressihormoneihin, muttei testosteroniin.

Etusormen (2D) ja nimettömän (4D) pituuden suhteesta on raportoitu lukuisia korrelaatioita ihmisen taipumuksiin kuten liikunnallisuuteen. Vastaavuuksia ei osata kuitenkaan selittää.

Syyksi on esitetty muun muassa kohdunaikaista sukupuolihormonialtistusta, sillä miesten ja naisten 2D:4D-suhde on keskimäärin erilainen. Tämän näkemyksen mukaan testosteroni "miehistäisi" niin sikiön sormisuhteen kuin tämän ominaisuuksiakin.

Testosteroniteorialle ei kuitenkaan ole löytynyt tukevaa näyttöä, eikä sitä tuonut myöskään Albertan yliopiston ja Kalifornian yliopiston Riversiden tuore hiiritutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuhat valkoisita hiirtä vahvistivat linkin sormisuhteen ja vapaaehtoisen liikkumisinnon välillä, mutta yhteyttä testosteroniin ei ilmennyt. Sen sijaan sormisuhde ja liikunnallisuus näyttivät olevan sidoksissa stressihormoneihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tuloksemme vie pohjaa sormisuhteesta sikiöaikaisen testosteronialtistuksen indikaattorina, mutta silti se tukee ajatusta, että sormien pituussuhde heijastaa jonkinlaista hormonien kytköstä sikiönkehitykseen", tutkimusta johtanut psykologian professori Peter Hurd toteaa.

Tutkimuksen julkaisi PLoSONE. Lisää Hurdin ja muiden sormilogien tuloksista voit lukea Tiede-lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla