Hämähäkki Theridion nigroannulatum.  Kuva: Leticia Avilés, University of British Columbia.
Hämähäkki Theridion nigroannulatum. Kuva: Leticia Avilés, University of British Columbia.

Etelä-Amerikasta löytynyt hämähäkki rikkoo kaikkia lahkon sääntöjä.

Hämähäkkejä ei tunneta sosiaalisista ominaisuuksistaan. Päinvastoin, ne ovat itsepäisimpiä erakoita mitä eläinmaailmasta löytyy. Ne sietävät toistensa seuraa vain parittelutarkoituksessa – ja silloinkin koiraalla on suuri vaara joutua naaraan syötäväksi.

Tätä taustaa vasten hämähäkkitutkija Leticia Avilesin löytämä Theridion nigroannulatum on hyvin epähämähäkkimäinen. Ecuadorissa elävä pallohämähäkki elää kolonioissa, joiden koko vaihtelee muutamasta kymmenestä tuhansiin.
Hämähäkkiyhteisöt kutovat lehtien alle tahmeita, riippuvia pyyntilankoja, joihin lentävät hyönteiset tarttuvat. Jos saalis on liian suuri, hämähäkit kantavat sen yhteistyössä ja vuorotellen ylös.

British Columbian yliopistossa työskentelevän Avilesin mukaan vastaavaa käytöstä ei tunneta mistään hämähäkkimaailmasta. Suuri mysteeri on kolonioiden koon vaihtelu. Kolonia, jonka lukumäärä mitattiin yhtenä päivänä tuhannessa yksilössä, oli seuraavana päivänä kutistunut pariinkymmeneen tai toisinpäin.

Toinen selittämätön ilmiö on hämähäkkinaaraiden huomattavat kokoerot kolonian sisällä. Avilesin mukaan yhteiskuntahyönteisillä naaraiden kokoero viittaa työnjaon erikoistumiseen, mistä tunnetuin esimerkki lienee mehiläiskuningatar ja työläinen. Hämähäkeillä vastaavaa työnjaon erilaistumista ei ole tähän asti havaittu.

Tutkimuksen julkaisi Biotropicas. Lue lisää New Scientistin sivuilta.