Onko näköinen? Kuva: EPFL
Onko näköinen? Kuva: EPFL

Videokuvaa ohjelma tarvitsee haukottelusta ja hymyilystä.

Digitaalisen minän luominen helpottuu. Itseä edustavan virtuaalihahmon graafista esitystä sanotaan avatariksi. Nyt ihan oman näköisen voi luoda melko helposti verkkoon.

Tarvitsee vain ottaa itsestään muutama valokuva älykameralla. Kuvissa voi kartoittaa pieniä yksityiskohtia, kuten ihon huokosia ja karvoja. Seuraavaksi pitää kuvata lyhyet videot eri ilmeistä, kuten hymystä, haukottelusta ja kasvojen rypistelystä. Sitten sovellus hoitaa loput.

Helpon keinon luoda avatar kehitti Alexandru Ichim kollegoineen Lausannen teknillisessä korkeakoulussa EPFL:ssä Sveitsissä, kertoo New Scientist.

Kun avatar on valmis, sitä voi käyttää esimerkiksi matkapuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa, sanoo Ichim.

Käyttäjä voi osallistua digitaalisena minänään esimerkiksi peleihin ja virtuaalikokouksiin.

Psykologi John King University Collegesta Lontoosta sanoo, että tällaisia avatareja voisi hyödyntää opinnoissa. Niillä voisi esimerkiksi opetella vuorovaikutusta potilaiden kanssa.

Oman avatarin laatu riippuu myös älypuhelimen kameran laadusta.

Avatarohjelma ei vielä osaa jäljitellä hiuksia, korvia tai silmiä. Myös kuvan valaistuksen laatu voi tehdä tenät, ja avatarista voi tulla oudon näköinen.

Aiemmin tänä vuonna kiinalainen älypuhelimen sovellus My Idol kohosi hitiksi. Sovelluksessa omakuvasta eli selfiestä voi tehdä animaation eli roolihahmoihin.

Ichim esittelee oman avatarinsa ensi viikolla Siggraph2015 -konferenssissa Los Angelesissa.

Keksinnöstä kerrotaan myös EPFL:n verkkosivulla.