Rintasyöpäsoluja. Kuva:<span class="photographer"><a href=  http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License>Wikimedia Commons </a>.</span>
Rintasyöpäsoluja. Kuva:Wikimedia Commons .

Immuunijärjestelmä voi pitää syövän unessa vuosikausia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan syövän kanssa voi elää pitkiäkin aikoja ilman, että se aiheuttaa mitään oireita. Vasta kun immuunipuolustus pettää, syöpä pääsee valloilleen.

Syöpätutkijat ovat epäilleet pitkään, että yksittäiset syöpäsolut tai syöpäsolujen saarekkeet voivat elää kauan oireettomina. Esimerkiksi Yhdysvalloista tiedetään tapaus, jossa elinsiirtopotilas sai ihosyövän siirretyn munuaisen mukana. Ongelmana oli, että lahjoittajan syöpä oli parantunut 16 vuotta aikaisemmin eikä ollut sen jälkeen näyttänyt mitään merkkejä uusiutumisesta.

Nyt Washingtonin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet ensimmäisen kerran, että immuunijärjestelmä voi pysäyttää syöpäsolujen kasvamisen kuitenkaan tappamatta niitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Professori Catherine Koebelin johtamassa tutkimuksessa hiiriin ruiskutettiin tupakan tervan sisältämää aineosaa. Osalle hiiristä kehittyi täysi syöpäkasvain, mutta suurimmalle osalle muodostui pistokohtaan vain vähäisiä syöpäsaarekkeita. Kun näiltä hiiriltä estettiin immuunijärjestelmän tiettyjen osien toiminta, syöpä alkoi kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seuraavaksi tutkijat haluavat selvittää, miten immuunijärjestelmä pitää syövän kurissa. Jos tutkijat saavat tämän yhtälön ratkaistua, se voi tarjota vaihtoehtoisen tavan syövän hoitoon. Jos syöpää ei voi tappaa, sen kanssa voisi oppia elämään.

Tutkimuksesta kertoi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla