Tesla ja kuski lähdössä pitkälle matkalle 6. helmikuuta 2018. Kuva: <span class="photographer">SpaceX</span>
Tesla ja kuski lähdössä pitkälle matkalle 6. helmikuuta 2018. Kuva: SpaceX
Auton kiertorata merkitty punaisella. Marraskuun alussa se on punaisen pisteen kohdalla. Kuva: SpaceX
Auton kiertorata merkitty punaisella. Marraskuun alussa se on punaisen pisteen kohdalla. Kuva: SpaceX

Lähelle osuva asteroidi voisi myös singota auton uudelle radalle.

Avoauto avaruudessa on hämmentävä näky. Avaruusyhtiö SpaceX lähetti sellaisen taivaisiin viime helmikuun alussa Falcon Heavy -raketin ensimmäisellä koelennolla.

Miljardööri Elon Musk sijoitti oman automerkkinsä Teslan urheiluauton mahtavan kantoraketin isoon ruumaan. Sinne kun piti laittaa painolastia. Mitään kalliimpaa, kuten oikeaa satelliittia, ei voitu riskien takia ottaa koelennolle.

Musk sanoi, että hän lähetti avaruuteen Tesla Roadsterin, koska sellainen paketti oli paljon hauskempi kuin mikä tahansa arvoton massa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Auto avaruudessa oli myös hyvä mainostemppu, varsinkin kun sen kuskiksi istutettiin avaruusasuun puettu nukke. Se sai nimeksi Starman eli Tähtimies.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Auto ei on suinkaan hajonnut avaruudessa. Alun kuvausten jälkeen se sinkautettiin Aurinkoa kiertävälle radalle, jolla se on uhmannut avaruuden kylmyyttä kohta yhdeksän kuukautta.

Laskujen mukaan auto ja nukke ovat nyt Marsin kiertoradan tuolla puolen, kertoo Space X:n tiedote.

”Seuraava pysäkki maailmanlopun ravintola”, vitsaili SpaceX tiedotteessaan.

Lause viittaa Douglas Adamsin kirjaan Maailmanlopun ravintola, joka suomennettiin 1990. Se on jatkoa kuuluisalle teokselle Linnunradan käsikirja liftareille.

Urheiluauton avaruusasuisen nuken nimi Starman viittaa rocklaulaja David Bowien suosittuun lauluun vuodelta 1972.

Tesla ei jää Marsin tuolle puolen ikuisesti. Se kiertää radalla, joka tulee aika ajoin yhtä lähelle Aurinkoa kuin Maa. Yksi kierros vie noin 557 päivää.

Auto ja nukke osuvat vain satojen tuhansien kilometrien päähän Maasta vuonna 2091.

Lopulta parivaljakko tuhoutuu joko Venuksen tai Maan kaasukehään. Siihen voi mennä miljoonia vuosia.

Auton rataa laskeneet tutkijat arvioivat, että sillä on kuuden prosentin todennäköisyys pudota Maahan seuraavien miljoonan vuoden aikana. Venukseen se ajautuu samassa ajassa 2,5 prosentin todennäköisyydellä.

Sitä ennen rata voi muuttua. Jonkin muun avaruuden kappaleen painovoima voi vetää sitä puoleensa tai sinkauttaa sen kokonaan uudelle radalle. Näin laskee joukko tutkijoita arXiv-verkkopalvelussa julkaistussa artikkelissa.

Auton ja nuken kosmista vaellusta seuraa sivusto whereisroadster.com. Tänään tiistaina ne ovat 290 miljoonan kilometrin päässä maapallosta.

Urheiluauton nopeus on avaruudessa paljon suurempi kuin maanteillä Maan päällä. Se kiertää Aurinkoa noin 56 000 kilometrin tuntivauhtia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla