Falcon Heavy lentää kohti avaruutta. Kuva: Reuters
Falcon Heavy lentää kohti avaruutta. Kuva: Reuters
Falcon Heavyn voima tulee kolmesta rakettimottoreiden yhdistelmästä, jossa 27 rakettimoottoria on liitetty yhteen. Kuva: SpaceX
Falcon Heavyn voima tulee kolmesta rakettimottoreiden yhdistelmästä, jossa 27 rakettimoottoria on liitetty yhteen. Kuva: SpaceX
Elon Muskin PR-temppu: yksi Tesla-yhtiön urheiluauto on laitettu raketin nokkaan rahdiksi. Se voi lentää Marsin kiertoradalle asti. Kuva: SpaceX
Elon Muskin PR-temppu: yksi Tesla-yhtiön urheiluauto on laitettu raketin nokkaan rahdiksi. Se voi lentää Marsin kiertoradalle asti. Kuva: SpaceX
Raketti kohosi avaruuteen noin kello 22.45 Suomen aikaa. Kuva: JOE SKIPPER / Reuters
Raketti kohosi avaruuteen noin kello 22.45 Suomen aikaa. Kuva: JOE SKIPPER / Reuters

Avaruuteen kohosi ruumassa myös Elon Muskin autoyhtiö Teslan punainen sähkö- ja urheiluauto. Se viedään matkalle Aurinkoa kiertävälle radalle.

Avaruusyhtiö SpaceX saavutti tiistaina merkittävän virstanpylvään, kun sen iso kantoraketti kohosi avaruuteen illalla noin kello 22.45 Suomen aikaa. Falcon Heavy on voimakkain kantoraketti, joka avaruuteen on lähetetty yli 45 vuoteen.

Yleisöä tuli seuraamaan Floridan itärannikolle tuhansittain. Parhaimmat paikat myytiin loppuun jo kauan ennen laukaisua.

Monet Nasan astronautit ja asiantuntijat onnittelivat yhtiötä suorituksesta laukaisun jälkeen.

Falcon Heavyn vei matkaan 27 Merlin-1D-rakettimoottoria.

Ensimmäiseen vaiheeseen on niputettu kolmen Falcon 9 -kantoraketin rakettimoottorit. Falcon 9 on SpaceX-yhtiön edellisen sukupolven kantoraketti. Siinä on kahdeksan rakettimoottoria ympyrän muodossa ja keskellä vielä yksi.

Kaksi näistä Falcon Heavyn kantoraketin kolmesta osasta on jo aiemmin vienyt rahtia avaruuteen. Toisessa vaiheessa rakettia vie eteenpäin enää yksi Merlin-rakettimoottori. Polttoaineena on nestemäistä happea ja kerosiinia.

Lento on merkittävä myös siinä mielessä, että kolmen kantoraketin osan on määrä palata pystyasennossa Maahan, ja ne voi käyttää uudelleen. Se säästää paljon tulevien lentojen kuluja.

Varhain keskiviikkona Suomen aikaa kaksi näistä osista oli palannut onnistuneesti laukaisualustoilleen Kennedyn avaruuskeskukseen. Kolmannen oli määrä laskeutua meressä olevalle laukaisualustalle, mutta sen kohtalosta ei vielä aamuyöllä ollut tietoa.

Yhtiö on tehnyt Falcon Heavyn lennosta animaation.

Kantoraketti voi viedä matalalle Maan kiertoradalle lastin, joka painaa 63 800 kiloa, esimerkiksi tavallista raskaampia satelliitteja. Vertailun vuoksi käytöstä vuonna 2011 poistettu avaruussukkula pystyi viemään ruumassa avaruuteen 24 000 kilon lastin.

Kantoraketti Falcon Heavyn kapseli voisi saattaa Marsiin yli 16 tonnia painavan lastin. Kapseli Dragoniin sopii rahtia tai muunneltuna muutaman hengen miehistö.

Yli seitsemän metriä korkea Dragon vei ensi kertaa kaupallisena yhtiönä rahtia ISS-avaruusasemalle vuonna 2012. Myös se on palannut rahtilentojen jälkeen aina ehjänä Maahan.

Kantoraketin ruumassa on tällä lennolla yllätyksellinen rahti. Ruumassa on punainen urheiluauto Tesla Roadster, joka on Teslan valmistama sähköauto.

Avaruusyhtiö SpaceX:n omistaja miljardööri Elon Musk sanoi joulukuussa, että yhtiö ”päätti lähettää avaruuteen jotain epätavallista, sellaista joka herättää tunteita”.

Musk omistaa myös Teslan. Jos kaikki onnistuu ja auto säilyy ehjänä, on Tesla Roadster ensimmäinen auto avaruudessa, jos Kuussa käyneitä ”rantakirppuja” ei lasketa.

Tesla on määrä suunnata ruumasta radalle, joka kiertää Auringon ja ulottuu Marsin kiertoradalle.

SpaceX julkaisi maanantain toisen animaation, jossa Tesla Roadster ja siihen istutettava kypärällinen nukke irtautuvat ruumasta ja jatkavat matkaa radallaan avaruudessa. Se matka voi kestää jopa satoja tuhansia vuosia.

Taustalla ja autossa soi David Bowien kappale Life on Mars vuodelta 1971. Se soi myös autossa ennen kuin soitin jäätyy.

Kantoraketti Falcon Heavy on tällä erää raketti, jolla on suurin työntövoima maailmassa. Se vastaa noin kahdeksantoista 747-jumbojetin moottoreiden voimaa.

Falcon Heavy on voimakkain Yhdysvaltain raketti sitten Saturn V -kantorakettien. Ne poistettiin käytöstä jo 1972, kun Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lopetti Apollo-kuuohjelman.

Aikoinaan Saturn V:ttä testattiin ja se lähti samalta lähtöalustalta 39A Cape Canaveralissa Floridan itärannikoilla. Samalta alustalta kohosivat myös sukkulalennot, jotka lopetettiin 2011. Siksi lähtöalustalla on jo tarunhohtoinen maine.

Falcon Heavyn rakettimoottoreita koekäytettiin jo 24. tammikuuta kymmenen sekunnin ajan. Koe tehtiin lähtöalusta 39A:lla Cape Canaveralissa Floridan itärannikolla.

Eurooppalaiset miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköistä, kuuluu kuuluisan Marilyn Monroe -elokuvan nimi. Ilmeisesti todella pitävät. Muuten olisi vaikea selittää, miksi vaaleahiuksisuus on naisilla luontaisesti paljon yleisempää kuin miehillä.

Miehillä taas on huomattavasti todennäköisemmin mustat hiukset. Se voi puolestaan selittyä naisten viehtymyksellä tummahiuksisiin miehiin.

Tätä päätyi ihmettelemään tutkijaryhmä, joka selvitti laajassa tutkimuksessa hiusten väriin vaikuttavia geenejä.

Nature Genetics -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa monikansallinen ryhmä onnistui kartoittamaan 124 uutta geeniä, jotka vaikuttavat hiusten väriin. Aiemmin hiusväriin vaikuttavia geenejä oli löydetty noin tusina.

Tutkimus on toistaiseksi laajin aiheesta tehty: siinä tutkittiin yhteensä 300 000 eurooppalaistaustaisen ihmisen geeniperimää Euroopassa ja Amerikassa.

Tutkimuksessa paljastui monta mielenkiintoista asiaa. Ensinnäkin naisilla vaaleat hiukset ovat kaksi kertaa yleisemmät kuin miehillä. Miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Tämä pätee sekä perimältään eurooppalaistaustaisiin ihmisiin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Löydös oli tutkijoille yllätys.

Tutkijat hakevat syytä parinvalinnasta.

”Osa voi johtua evoluutiosta, sillä vaaleahiuksiset naiset saavat miehiä helpommin, ja vastaavasti tummahiuksiset miehet menestyvät paremmin parisuhdemarkkinoilla vaaleahiuksisiin miehiin verrattuna”, sanoo geneettisen epidemiologian professori Tim Spector Lontoon King’s Collegesta BBC-uutiskanavan haastattelussa.

Hiusten väriin kohdistuu siis sukupuolivalintaa, mikä auttaa pitämään ominaisuutta yleisenä populaatiossa. Spector kuitenkin korostaa, että tämä on spekulointia.

Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa.

Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu.

Tätä kutsutaan epigenetiikaksi. Ei tiedetä, miksi geenien ilmeneminen muuttuu tällä tavalla. Siihen vaaditaan jatkotutkimusta. Tutkijoita kiinnostaisi sekin, onko taustalla jokin nykyajan kulttuurillinen muutostekijä.

Ihmisen geenit ovat soluissa kiveen hakattuja, mutta epigeneettinen taso on altis ympäristön aiheuttamille muutoksille.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä1483
Liittynyt10.10.2011

Naiset ovat paljon useammin blondeja kuin miehet

" Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa. Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu." Hiusten väri voi vaihtua montakin kertaa elämän aikana. Esimerkiksi ihan vauvana tumma, lapsena vaalea ja tummuu taas vanhetessa, kunnes vaalenee ja lopulta harmaantuu tai putoaa. Tuota värinvaihtelua...
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.

Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House
Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House

Niin sanottu ylivertaisuusvinouma saa epäpätevän ihmisen yliarvioimaan omaa osaamistaan ja pätevän vähättelemään itseään.

Mitä vähemmän ihminen asiasta tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä. Asioista oikeasti perillä olevat taas saattavat olla taipuvaisia vähättelemään omaa osaamistaan.

Tähän psykologiassa tunnettuun ylivertaisuusvinoumaan eli Dunning–Krugerin vaikutukseen törmää esimerkiksi internetin kommenttipalstoilla. Uusi tutkimus osoittaa, että se vaikuttaa myös poliittisessa ajattelussa.

Politiikan tutkimuksen apulaisprofessori Ian Anson Marylandin yliopistosta havahtui tutkimaan asiaa seuratessaan sosiaalisessa mediassa käytyjä keskusteluja Yhdysvaltain vaalien aikaan. Anson ja muut tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että sosiaalisessa mediassa paljon seuraajia saaneet kommentaattorit esittivät vaalikamppailusta varsin voimakkaita ja itsevarmoja näkemyksiä.

”Vaalien jälkeen jotkut alkoivat puhua jopa Dunning–Kruger-presidentistä, sillä Donald Trump laukoo voimakkaita mielipiteitä asioista, joista ei kuitenkaan vaikuta tietävän paljon mitään”, Anson sanoo Psypost-verkkolehdessä.

Anson huomasi, että ylivertaisuusvinouman vaikutusta ei juurikaan ollut selvitetty politiikan tutkimuksessa. Häntä kiinnosti myös, ovatko erityisen vahvasti johonkin poliittiseen siipeen sitoutuvat ihmiset alttiimpia sille.

Anson kehitti yksinkertaisen koeasetelman testatakseen asiaa. 2600 täysi-ikäistä amerikkalaista vastasi verkkokyselyyn, jossa kartoitettiin heidän tietojaan Yhdysvaltojen politiikasta. Lomakkeessa kysyttiin esimerkiksi, kuka on Yhdysvaltain energiaministeri, kumpi puolue hallitsee tällä hetkellä edustajainhuonetta ja mihin hankkeisiin hallitus käyttää vähiten rahaa.

Koehenkilöitä pyydettiin samalla arvioimaan, miten hyvin he kokevat olevansa perillä politiikasta.

Todellinen osaaminen osoittautuikin kuviteltua vähäisemmäksi. Mitä huonommat tiedot politiikasta ihmisellä testin mukaan oli, sitä paremmaksi hän omat tietonsa arvioi. Ylipäänsä koe osoittautui valtaosalle vaikeaksi.

”Moni amerikkalainen vaikuttaa todella itsevarmalta omista tiedoistaan, koska he eivät tiedä itse, kuinka vähän he oikeastaan tietävät.”

”Vaikutus näyttää myös vahvistuvan, kun ihmiset kohtaavat toisen poliittisen laidan edustajia”, Anson kertoo.

Kokeen toisessa osassa jompaankumpaan poliittiseen laitaan vahvasti samaistuvat osallistujat pantiin pisteyttämään muiden vastauksia. Heille annettiin valmiiksi täytetty lomake, jonka kerrottiin olevan toista poliittista laitaa edustavan henkilön täyttämä. Vakaumukselliset republikaanit siis luulivat arvioivansa vankkojen demokraattien vastauksia ja toisin päin.

Vinouma vaikutti tässäkin. Mitä huonommin henkilö oli itse pärjännyt testissä, sitä todennäköisemmin hän pisteytti muiden testivastaukset puhtaasti omien poliittisten luulojensa mukaan.

”Tulokset viittaavat siihen, että amerikkalainen poliittinen keskustelukulttuuri on laajasti epäonnistunut. Kun yhden laidan edustaja kohtaa omaan puolueeseensa kuulumattoman, on varsin todennäköistä, että hän arvioi sekä omansa että toisen ihmisen poliittisen ymmärryksen väärin. Ja usein vielä niin, että hän pitää itseään pätevämpänä”, Anson sanoo.

Ansonin tutkimus julkaistiin Political Psychology -lehdessä.

Keijona
Seuraa 
Viestejä8867
Liittynyt13.3.2015

Tietämätön luulee tietävänsä politiikassakin

Niihän se on, monesti yksilökeskeisinkin yksilö uskoo tietävänsä kuinka yhteiskuntaa kuuluisi johtaa, on se uskonnonvapaus kamala asia. Parviälyn varassa ajelehtiva demokratia on keskinkertaisuuden ja mitäänsanommattumuuksia molisevien monoistien ymmärtämättön lahko.
Lue kommentti

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.