Falcon Heavy lentää kohti avaruutta. Kuva: Reuters
Falcon Heavy lentää kohti avaruutta. Kuva: Reuters
Falcon Heavyn voima tulee kolmesta rakettimottoreiden yhdistelmästä, jossa 27 rakettimoottoria on liitetty yhteen. Kuva: SpaceX
Falcon Heavyn voima tulee kolmesta rakettimottoreiden yhdistelmästä, jossa 27 rakettimoottoria on liitetty yhteen. Kuva: SpaceX
Elon Muskin PR-temppu: yksi Tesla-yhtiön urheiluauto on laitettu raketin nokkaan rahdiksi. Se voi lentää Marsin kiertoradalle asti. Kuva: SpaceX
Elon Muskin PR-temppu: yksi Tesla-yhtiön urheiluauto on laitettu raketin nokkaan rahdiksi. Se voi lentää Marsin kiertoradalle asti. Kuva: SpaceX
Raketti kohosi avaruuteen noin kello 22.45 Suomen aikaa. Kuva: JOE SKIPPER / Reuters
Raketti kohosi avaruuteen noin kello 22.45 Suomen aikaa. Kuva: JOE SKIPPER / Reuters

Avaruuteen kohosi ruumassa myös Elon Muskin autoyhtiö Teslan punainen sähkö- ja urheiluauto. Se viedään matkalle Aurinkoa kiertävälle radalle.

Avaruusyhtiö SpaceX saavutti tiistaina merkittävän virstanpylvään, kun sen iso kantoraketti kohosi avaruuteen illalla noin kello 22.45 Suomen aikaa. Falcon Heavy on voimakkain kantoraketti, joka avaruuteen on lähetetty yli 45 vuoteen.

Yleisöä tuli seuraamaan Floridan itärannikolle tuhansittain. Parhaimmat paikat myytiin loppuun jo kauan ennen laukaisua.

Monet Nasan astronautit ja asiantuntijat onnittelivat yhtiötä suorituksesta laukaisun jälkeen.

Falcon Heavyn vei matkaan 27 Merlin-1D-rakettimoottoria.

Ensimmäiseen vaiheeseen on niputettu kolmen Falcon 9 -kantoraketin rakettimoottorit. Falcon 9 on SpaceX-yhtiön edellisen sukupolven kantoraketti. Siinä on kahdeksan rakettimoottoria ympyrän muodossa ja keskellä vielä yksi.

Kaksi näistä Falcon Heavyn kantoraketin kolmesta osasta on jo aiemmin vienyt rahtia avaruuteen. Toisessa vaiheessa rakettia vie eteenpäin enää yksi Merlin-rakettimoottori. Polttoaineena on nestemäistä happea ja kerosiinia.

Lento on merkittävä myös siinä mielessä, että kolmen kantoraketin osan on määrä palata pystyasennossa Maahan, ja ne voi käyttää uudelleen. Se säästää paljon tulevien lentojen kuluja.

Varhain keskiviikkona Suomen aikaa kaksi näistä osista oli palannut onnistuneesti laukaisualustoilleen Kennedyn avaruuskeskukseen. Kolmannen oli määrä laskeutua meressä olevalle laukaisualustalle, mutta sen kohtalosta ei vielä aamuyöllä ollut tietoa.

Yhtiö on tehnyt Falcon Heavyn lennosta animaation.

Kantoraketti voi viedä matalalle Maan kiertoradalle lastin, joka painaa 63 800 kiloa, esimerkiksi tavallista raskaampia satelliitteja. Vertailun vuoksi käytöstä vuonna 2011 poistettu avaruussukkula pystyi viemään ruumassa avaruuteen 24 000 kilon lastin.

Kantoraketti Falcon Heavyn kapseli voisi saattaa Marsiin yli 16 tonnia painavan lastin. Kapseli Dragoniin sopii rahtia tai muunneltuna muutaman hengen miehistö.

Yli seitsemän metriä korkea Dragon vei ensi kertaa kaupallisena yhtiönä rahtia ISS-avaruusasemalle vuonna 2012. Myös se on palannut rahtilentojen jälkeen aina ehjänä Maahan.

Kantoraketin ruumassa on tällä lennolla yllätyksellinen rahti. Ruumassa on punainen urheiluauto Tesla Roadster, joka on Teslan valmistama sähköauto.

Avaruusyhtiö SpaceX:n omistaja miljardööri Elon Musk sanoi joulukuussa, että yhtiö ”päätti lähettää avaruuteen jotain epätavallista, sellaista joka herättää tunteita”.

Musk omistaa myös Teslan. Jos kaikki onnistuu ja auto säilyy ehjänä, on Tesla Roadster ensimmäinen auto avaruudessa, jos Kuussa käyneitä ”rantakirppuja” ei lasketa.

Tesla on määrä suunnata ruumasta radalle, joka kiertää Auringon ja ulottuu Marsin kiertoradalle.

SpaceX julkaisi maanantain toisen animaation, jossa Tesla Roadster ja siihen istutettava kypärällinen nukke irtautuvat ruumasta ja jatkavat matkaa radallaan avaruudessa. Se matka voi kestää jopa satoja tuhansia vuosia.

Taustalla ja autossa soi David Bowien kappale Life on Mars vuodelta 1971. Se soi myös autossa ennen kuin soitin jäätyy.

Kantoraketti Falcon Heavy on tällä erää raketti, jolla on suurin työntövoima maailmassa. Se vastaa noin kahdeksantoista 747-jumbojetin moottoreiden voimaa.

Falcon Heavy on voimakkain Yhdysvaltain raketti sitten Saturn V -kantorakettien. Ne poistettiin käytöstä jo 1972, kun Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lopetti Apollo-kuuohjelman.

Aikoinaan Saturn V:ttä testattiin ja se lähti samalta lähtöalustalta 39A Cape Canaveralissa Floridan itärannikoilla. Samalta alustalta kohosivat myös sukkulalennot, jotka lopetettiin 2011. Siksi lähtöalustalla on jo tarunhohtoinen maine.

Falcon Heavyn rakettimoottoreita koekäytettiin jo 24. tammikuuta kymmenen sekunnin ajan. Koe tehtiin lähtöalusta 39A:lla Cape Canaveralissa Floridan itärannikolla.

Serkkumme maalasi luolan seinää, ennen kuin oma lajimme saapui Eurooppaan.

Tutkimukset ovat jo pitkään kumonneet harhaluuloja muinoin tyhminä pidetyistä neandertalinihmisistä. Nyt Espanjan luolosta on löytynyt vakuuttavia todisteita siitä, että neandertalit kykenivät ilmaisemaan itseään myös taiteellisesti.

Science-lehdessä ilmestynyt kansainvälisen paleoantropologiryhmän tutkimus osoittaa, että  Cantabrian maakunnassa sijaitsevan Pasiegan luolan maalaukset on tehty yli 64 000 vuotta sitten.

Osittain samojen tutkijoiden Science Advances -lehdessä samaan aikaan julkaisema tutkimus osoittaa puolestaan, että neandertalit saattoivat myös värjätä kotiloita mineraaliväreillä ja koristella niillä itseään jopa 120 000 vuotta sitten.

Luolamaalausten ajoittaminen on ollut pitkään erittäin vaikeaa, sillä maalauksissa ei ole orgaanisia ainesjäämiä, joista voisi tutkia radiohiiliajoitukseen tarvittavien hiilen radioaktiivisten isotooppien määriä.

2000-luvulla on kuitenkin selvinnyt, että ajoitukseen sopii myös kalsiitti, jota pohjavesi kerryttää luolan seiniin ohueksi kerrokseksi.

Pohjavesi sisältää näet pieniä määriä uraaniatomeja, jotka ajan kuluessa puoliintuvat toriumiksi. Uraani-ja toriumisotooppien keskinäinen suhde paljastaa, miten vanha tutkittava näyte on. Tällaisten tutkimusten perusteella Pasiegan maalausten täytyy olla vähintään 64 000 vuotta vanhoja.

Neandertalinihmisen ilmeinen kyky luovuuteen osoittaa, että he olivat henkisiltä ominaisuuksiltaan lähempänä meitä kuin on luultu.

”Suurin osa kollegoistani tulee tyrmistymään”, arvioi paleoantropologi Jean-Jacques Hublin Max Planck -instituutista Science-lehden uutisartikkelissa.

”Luolamaalauksia on pidetty suurena nykyihmisiä ja neandertalinihmisiä erottavana tekijänä. Tämä löydös kuroo rakoa umpeen”, Hublin kuvaa kollegoidensa työn merkitystä. Hän itse ei ollut mukana käsityksiä myllertävässä tutkimuksessa.

Tutkimusryhmään kuulunut paleoantropologian professori João Zilhão Barcelonan yliopistosta on vakuuttunut, että neandertalinihmiset olivat henkisiltä kyvyiltään nykyihmisen veroisia.

”Kaikilla käytännön mittareilla neandertalinihmiset olivat samanlaisia kuin me”, Zilhão sanoo New York Timesissa.

Kaikki tutkijat eivät ole valmiita menemään aivan näin pitkälle. Jean-Jacques Hublinin mukaan maalausten ajoitus kyllä osoittaa, että neandertalinihmisellä oli nykyihmiselle ominaiset kyvyt monella osa-alueella. Uusi tutkimus ei kuitenkaan pyyhkäise pois meidän ja serkkujemme kulttuurillisia ja henkisiä eroja.

”Nykyihminen syrjäytti neandertalit, ja siihen on syynsä”, Hublin sanoo.

Kalifornian yliopiston psykologi, emerityusprofessori Richard Cos esitti äskettäin hypoteesin, jonka mukaan nykyihmisen kyky tehdä huomattavasti neandertalien luolamaalauksia monimutkaisempia teoksia olisi osoitus pitkälle kehittyneestä käden ja silmän koordinaatiosta, jonka kehitti keihäänheitto. Serkuiltamme tämä koordinaatio puuttui.

Yksittäinen ravintoaine ei ratkaise, miten hyvin laihdutus onnistuu.

Jos haluaa pudottaa painoaan, kannattaa seurata yksinkertaista neuvoa: vähentää syömistään ja syödä terveellisesti. Tähän päätelmään voi tiivistää Stanfordin yliopiston tutkimuksen, jossa seurattiin ylipainoisten ruokavaliota ja laihtumista vuoden ajan.

Kokeeseen osallistui kaikkiaan 609 ihmistä, suunnilleen puolet miehiä ja puolet naisia. Iältään he olivat 18–50-vuotiaita.

Osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti kahteen laihdutusryhmään: toisen ryhmän ruokavaliosta vähennettiin rasvaa, ja toinen ryhmä tinki hiilihydraateista.

Ennen dieetin aloittamista osallistujille pidettiin perusteelliset ravitsemusluennot ja heidät opastettiin noudattamaan terveellistä ruokavaliota.

Vähärasvaiselle dieetille arpoutuneita ohjeistettiin esimerkiksi vähentämään rasvaisen lihan ja rasvaisten maitotuotteiden käyttöä. Hiilihydraateista tinkiviä kehotettiin välttämään muun muassa muroja ja riisiä. Yhteisesti kaikkia evästettiin välttämään einesruokia, lisättyjä sokereita ja transrasvoja ja syömään mahdollisimman paljon vihanneksia.

Vuoden kuluttua kummankin ryhmän jäsenet olivat laihtuneet keskimäärin kuusi kiloa, tutkijat raportoivat Jama-lääkärilehdessä.

Yhtäläinen tulos vie pohjaa puheilta, joilla tiettyihin ruoka-aineisiin keskittyviä dieettejä kehutaan toinen toistaan tehokkaammiksi.

Toimivan laihdutuksen perusajatus on sama dieetistä riippumatta: vähemmän sokeria, vähemmän valkoista jauhoa ja enemmän vihanneksia, korostaa tutkimusta johtanut ravitsemustieteilijä, professori Christopher Gardner tutkimustiedotteessa.

Geenit eivät auttaneet

Rasvan ja hiilihydraattien lisäksi tutkijoita kiinnosti erityisesti se, kuinka paljon perimä vaikuttaa laihdutuksen onnistumiseen.

Aiempien tutkimusten perusteella hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaan osallistuvista geeneistä esiintyy erilaisia variantteja, jotka voivat joko edistää tai vähentää näiden ravintoaineiden varastoitumista elimistöön. Gardner on itse saanut asiasta hienoista näyttöäkin.

Kaikilta laihdutuskokeeseen osallistuneilta otettiin dna-näyte, josta kartoitettiin kolme hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaan kytkeytyvää geeniä. Osalla oli variantti, jonka uskottiin tehostavan vähärasvaista ruokavaliota. Osan geenit ennustivat hyötyjä hiilihydraattien välttelystä.

Kummankin ryhmän laihduttajista noin puolet sattui päätymään geeniensä kannalta otolliselle dieetille.

Lopputulos oli kuitenkin geenihypoteesin kannalta karu. Geeneillä ei ollut mitään havaittavaa vaikutusta laihdutuksen onnistumiseen. Näin Gardner tuli kumonneeksi aiemmat tuloksensa, joiden mukaan geeneilleen sopivaa ruokavaliota noudattaneet laihtuivat enemmän kuin geenejään vastaan sotineella dieetillä olleet.

Emme onnistuneet toistamaan sitä tutkimusta. Emme päässeet edes lähelle, Gardner summaa STAT-terveyssivustolla.

Tutkimus antaa siis myös tärkeän opetuksen siitä, miksi tulosten toistettavuus on tieteessä tärkeää.