Simulaatio SPASERista näyttää laitteen säteilevän näkyvää valoa 525 nanometrin aallonpituudella. Kuva: <span class="photographer">Birck Nanotechnology Center, Purdue University</span>
Simulaatio SPASERista näyttää laitteen säteilevän näkyvää valoa 525 nanometrin aallonpituudella. Kuva: Birck Nanotechnology Center, Purdue University

Uusi nanolaser auttaa kehittämään muun muassa tulevaisuuden optisia tietokoneita.

Purduen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet kaikkien aikojen pienimmän laserlaitteen. Tekniikka voi mahdollistaa koko joukon uusia innovaatioita supernopeista, elektroniikan sijaan optiikkaan perustuvista tietokoneista kehittyneisiin antureihin ja kuvantamislaitteisiin.

Koska uusi laite, "spaser", on ensimmäinen laatuaan joka toimii näkyvän valon aallonpituuksilla, se mahdollistaa tulevaisuuden "nanofotonisiin piireihin" perustuvia teknologioita.

Sellaiset piirit edellyttävät laservalonlähteen, mutta nykyisiä lasereita ei ole mahdollista tehdä niin pieniksi, että ne voisi integroida elektroniselle piirille. Spaser-tekniikka oli mahdollista puristaa pienempään tilaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Spaser viittaa plasmonien vahvistamiseen (surface plasmon amplification by stimulated emission of radiation).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"On tyylikästä, että olemme saavuttaneet läpimurron laserteknologiassa juuri kun olemme valmistautumassa juhlimaan laserin keksimisen 50-vuotisjuhlia", tutkija Vladimir Shalajev Purduen yliopistosta sanoi.

Nanolaserista raportoi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla