Amfetamiinin johdannaiset, kuten metamfetamiini eli "spiidi", voivat aiheuttaa pysyviä muisti- ja liike häiriöitä. Muutokset näkyvät aivokuvissa , jotka julkaistiin äske...

Amfetamiinin johdannaiset, kuten metamfetamiini eli "spiidi", voivat aiheuttaa pysyviä muisti- ja liike häiriöitä. Muutokset näkyvät aivokuvissa , jotka julkaistiin äskettäin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Brookhavenin Kansallisen tutkimuslaitoksen Nora Volkow vertaili ryhmineen 15:ta entistä metamfetamiinin käyttäjää ja 18:ta raitista verrokia. Entisillä narkomaaneilla oli aivoissaan merkittävästi vähemmän hermoärsytystä välittävää ainetta, dopamiinia. Sen kato oli suurin ns. aivojuoviossa, joka säätelee liikkeitä, tarkkaavaisuutta, motivaatiota ja muita korkeampia aivotoimintoja. Aivojuovion dopamiinihävikki on tyypillinen mm. Parkinsonin tautissa.

Volkow vahvisti metamfetamiinin pitkäaikaishaitat myös käytännössä. Mitä suurempi dopamiinikato, sitä heikommin entinen narkomaani pärjäsi liikkeiden hallintaa ja kielellistä oppimista mittaavissa testeissä.

Koehenkilöiden aivot kuvattiin PET-kameralla (positroniemissiotomografia), joka mahdollistaa aivojen välittäjäainejärjestelmien tutkimisen.

Suomessa arvioidaan olevan 30 000 huumeiden käyttäjää. Amfetamiinien ja opiaattien käyttäjiä on noin 10 000.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla