Suurennos kraatterista, jonka hiukkanen aurinkokunnan ulkopuolelta teki alumiinikalvoon. Kuva: Stardust ISPE/ NRL
Suurennos kraatterista, jonka hiukkanen aurinkokunnan ulkopuolelta teki alumiinikalvoon. Kuva: Stardust ISPE/ NRL

Stardust-luotaimen saaliin seulonnassa auttoivat sadat kansalaistieteilijät.

Stardust-luotaimen avaruudesta keräämät näytteet viittaavat siihen, että tutkijoiden käsissä olisi ensi kertaa pölyhiukkasia aurinkokunnan tuolta puolen, tähtienvälisestä avaruudesta. Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa laukaisi Stardust-luotaimen avaruuteen vuonna 1999, ja sen näytekapseli palasi Maahan 2006.

Stardustin tehtävä oli kerätä sekä komeetan perässä seuraavaa että tähtienvälisestä avaruudesta kulkeutunutta pölyä. Nyt Science-lehdessä julkaistu tutkimus esittelee seitsemän hiukkasta, jotka näyttävät olevan peräisin Aurinkokunnan ulkopuolelta. Tähtienvälisiä pölyhiukkasia syntyy esimerkiksi supernovaräjähdyksissä, joista ne ampaisevat matkaan avaruuden halki. Tähän asti pölyn ominaisuuksia on voitu havainnoida vain kaukoputkilla.

Stardustin näytekeräin koostui aerogeelitiilistä sekä alumiinikalvoista. Hiukkasten aerogeeliin jättämistä jäljistä valtaosan löysi 700 kansalaistieteilijän joukko, jonka tutkijat olivat kutsuneet mukaan haravoimaan yli miljoonaa mikroskooppikuvaa geelistä. Enin osa jäljistä oli peräisin luotaimesta itsestään irronneista hiukkasista, mutta kolme jälkeä viittasi tähtienväliseen alkuperään.

Yksi kolmesta tähtienvälisestä pölyhippusesta ei ilmeisesti jättänyt paljon muuta jälkeä itsestään kuin vanan geeliin. Kaksi muuta ovat hiutalemaisia, läpimitaltaan kahden millimetrin tuhannesosan mittaisia hitusia, ja ne saivat löytäjiltään nimet Orion ja Hylabrook.

Näytekeräimen alumiinikalvosta tutkijat löysivät loput neljä kaukaisuudesta kulkeutunutta pölyhippusta. Nämä olivat pienempiä yksilöitä, eikä niitä olisi voitu havaita aerogeelissä. Alumiiniin jääneistä kraattereista poimittiin talteen osin sulaneita hiukkasjäänteitä, joiden koostumus vihjasi, että ne olisivat tulleet tähtienvälisestä avaruudesta.

Paitsi kooltaan pölyhiukkaset eroavat toisistaan myös alkuainekoostumukseltaan ja kiderakenteeltaan. Tutkijat yllättyivät hiukkasten moninaisuudesta. Löydöt eivät tuekaan mitään tiettyä nykyisistä tähtienvälisen pölyn teorioista.

Tutkimusta johtanut Kalifornian yliopiston fyysikko Andrew Westphal muistuttaa yliopistonsa tiedotteessa, että tarvitaan vielä lisäselvityksiä, jotta voidaan varmasti sanoa seitsikon olevan kotoisin aurinkokunnan ulkopuolelta.

Alla on röntgenfluoresenssipotretti hiutaleen muotoisesta Orion-hiukkasesta. Punainen on alumiinia, vihreä rautaa ja sininen magnesiumia.

Kuva: Anna Butterworth

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.