Norsunpoikaset leikkisillä. Kuva: Sheffieldin yliopisto.
Norsunpoikaset leikkisillä. Kuva: Sheffieldin yliopisto.

Terveys menee aiemmin kuin muilta norsuilta.

Norsuilla vaikea elämän alku heikentää poikasten lisääntymiskykyä ja jouduttaa ikääntymistä, osoittaa tuore tutkimus.

Sheffieldin yliopiston tutkimus perustuu ainutlaatuiseen Myanmarin työnorsujen sukukirja-aineistoon. Viranomaiset ovat merkinneet norsujen sukuhistorian, syntymät ja kuolemat pikkutarkasti vuosien 1941–2014 ajalta. Näin aineistosta saadaan selville, kuinka paljon poikasia kukin emo on saanut ja kuinka pitkään ne ovat eläneet.

Aineistosta nousi esiin, että monsuunikaudella kesä-elokuun aikana syntyneet norsut saivat vähemmän poikasia kuin muulloin syntyneet. Lisäksi niiden terveys romahti muulloin syntyneitä nuorempina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan monsuunikaudella emot ovat olleet stressaantuneita kovan työtaakan takia. Tämän he varmistivat mittaamalla norsujen stressitasoja vuoden eri vaiheissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monsuunikaudella syntyy verrattain vähän poikasia ja niiden menestymismahdollisuudet ovat heikot.

Tutkijoiden mukaan poikasten huonompi menestys voi johtua sekä raskaudenaikaisista tekijöistä että stressaavasta elämän alusta.

"Vaikea elämän alku on yhdistetty moniin terveysongelmiin ihmisillä, mutta tämä tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa sen myös kiihdyttävän ikääntymistä pitkäikäisellä lajilla", sanoo päätutkija Hannah Mumby Sheffieldin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Tutkimus on tehty professori Virpi Lummaan Myanmarin työnorsuprojektissa. Sen julkaisi Scientific Reports.

Sisältö jatkuu mainoksen alla