Kuva: <span class="photographer">Corbis RF</span>
Kuva: Corbis RF

Suurimpia vaaroja raskaudelle ovat ero ja alipaino.

Henkinen tai ruumiillinen stressi voi päättää raskauden ennen aikojaan, osoittaa tuore brittitutkimus.

Pat Doyle Lontoon Hygienian ja trooppisen lääketieteen laitoksesta tutki lähes 7 000 naista, joista 600 sai keskenmenon ensimmäisen kolmen raskauskuukauden aikana.

Ilmeni että naisilla, jotka kärsivät traumaattisista kokemuksista tai stressistä yli kahden kuukauden ajan raskausaikana, oli jopa kolminkertainen keskenmenoriski. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että stressi saattaa aiheuttaa keskenmenon häiritsemällä hormoneja, jotka vaikuttavat kohdun limakalvoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Doylen tutkimus osoitti, että sinkut ja kumppanistaan erillään asuvat naiset saivat 73 prosenttia herkemmin keskenmenon kuin puolisonsa kanssa saman katon alla asuvat. Parisuhteen päättyminen raskauden aikana lisäsi riskiä entisestään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhtä suureksi riskiksi osoittautui alipaino. Naiset, joiden painoindeksi oli alle 18,5, saivat keskenmenon 72 prosenttia todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Ylipaino ei yllättäen vaikuttanut keskenmenon riskiin alkuraskauden aikana.

Doylen mukaan vitamiinilisä voisi parantaa laihojen äitien raskauksien mahdollisuuksia. "Tutkimuksemme mukaan naiset, jotka söivät vitamiinipillereitä tai hedelmiä ja vihanneksia päivittäin, saivat puolet harvemmin keskenmenon kehnommin syöviin verrattuna".

Tutkimuksen julkaisi British Journal of Obstetric and Gynaecology ja siitä kertoo myös New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla