Elä hättäile! Savolaisukon neuvossa on vinha perä, sillä lyhytkin stressinpoikanen on myrkkyä verisuonten sisäpintaa verhoavalla endoteelisolukolle. Sen toiminta takkuaa ja valtimot jäykistyvät pitkäksi aikaa. Seurauksena on veren virtauksen heikentymi...

Elä hättäile! Savolaisukon neuvossa on vinha perä, sillä lyhytkin stressinpoikanen on myrkkyä verisuonten sisäpintaa verhoavalla endoteelisolukolle. Sen toiminta takkuaa ja valtimot jäykistyvät pitkäksi aikaa. Seurauksena on veren virtauksen heikentyminen ja valtimoiden vähittäinen kalkkeutuminen.

Stressi pahentaa tunnetusti sepelvaltimotautia, mutta vaikutusmekasnismi on ollut hämärän peitossa. Circulation -lehdessä julkaistu tutkimus ei jätä enää mitään arvailujen varaa. Brittiläis-sveitsiläinen tutkijaryhmä selvitti stressin vaikutusta 23 nuoreen aikuiseen. Ryhmän piti kolmen minuutin ajan painella nappeja mahdollisimman nopeasti kiihtyvien valonvälähdysten tahdissa. Samaan aikaan tutkijat seurasivat endoteelin toimintaa kaikukuvauslaitteella. Stressin jäykistävä vaikutus säilyi valtimoissa vielä lähes tunnin koesarjan päättymisen jälkeen. Tutkimuksesta kertoi myös Duodecim –lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla