Stressihormoneita mitattiin sylkinäytteistä, joita imeytettiin suusta näytetyynyihin. Kuva: Ohio State University Wexner Medical Center
Stressihormoneita mitattiin sylkinäytteistä, joita imeytettiin suusta näytetyynyihin. Kuva: Ohio State University Wexner Medical Center

Naisen stressi vähentää raskauden todennäköisyyttä kolmanneksella.

Voimakas stressi voi vähentää naisen vauvansaantikykyä niin paljon, että hedelmättömyyden kriteerit täyttyvät. Näin osoittaa yhdysvaltalainen tutkimus, jonka julkaisi Human Reproduction.

Jo aiemmin tiedettiin (pdf), että stressillä voi olla vaikutusta raskauden viipymiseen.

Courtney Denning-Johnson Lynch Ohion osavaltionyliopistosta ja hänen kollegansa halusivat nyt tutkia stressin vaikutusta täsmällisemmin.

He värväsivät tutkimukseen noin 500 yhdysvaltalaista 18–40-vuotiasta naista, jotka olivat juuri alkamassa yrittämään raskautta ja joilla ei ollut todettuja hedelmällisyysongelmia. Naisia seurattiin vuoden ajan, ja heidän syljestään mitattiin stressin merkkiaineita kortisolia ja alfa-amylaasia.

Sylkinäyteseuranta saatiin toteutetuksi lähes 400 naisesta. Niillä, joilla oli syljessään paljon stressistä kielivää alfa-amylaasia, oli kunakin kuukautena noin 30 prosenttia pienempi todennäköisyys tulla raskaaksi kuin muilla. Lisäksi he täyttivät kaksi kertaa muita todennäköisemmin hedelmättömyyden kriteerit eli eivät saaneet raskautta alkamaan vuoden mittaisen säännöllisen yrittämisen aikana.

Tutkijat korostavat, ettei lasta haluavien kannata syyllistää itseään stressistä, sillä muut tekijät ovat yleisempiä hedelmättömyyden syitä niin naisilla kuin miehillä. Stressitekijöiden karsimista kannattaa kuitenkin yrittää, jos se on mahdollista, sillä näin voi todennäköisesti nopeuttaa vauvanteon onnistumista.